Klopsiki wieprzowo-wołowe marynowane

- Pyszna przekąska zarówno na domowe przyjęcia i imprezy, a także na kolację. Soczyste mięso w pysznej kwaśnej zalewie. Do takich klopsików proponuję pajdę świeżego chleba z masłem i pomidorem - zachęca autorka bloga "Krylowa kuchnia".

Klopsiki wieprzowo-wołowe marynowaneKlopsiki wieprzowo-wołowe marynowane
oprac. Katarzyna Gileta

Na klopsiki:

  • 300 g wołowiny z udźca
  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 1 mała kajzerka
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Zalewa:

  • 750 ml wody
  • 200 ml octu spirytusowego 10 proc.
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3 liście laurowe
  • 9 ziarenek pieprzu
  • 6 ziarenek ziela angielskiego

Ponadto:

  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 6 łyżek bułki tartej

Przepis

1. Kajzerkę namoczyć w wodzie. Mięso wołowe i wieprzowe pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
2. Jedną cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, dodać do mięsa. Do mięsa dodać również odciśniętą kajzerkę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
3. Wymieszać mięso na jednolitą masę. Z mięsa robić małe kuleczki (u mnie naprawdę malutkie) i obtaczać je w bułce tartej, smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, aby zrumieniły się ze wszystkich stron.
4. Odsączać gotowe klopsiki na ręczniku papierowym.
5. Z wody, cukru, soli i octu ugotować zalewę. Drugą cebulę pokroić w piórka i wrzucić ja na kilka minut do gotującej się zalewy. Cebulę wyjąć łyżką cedzakową i odłożyć na bok.
6. W wyparzonych słoikach ułożyć klopsiki do pełna, dodać do każdego słoika po 1 listku laurowym, po 3 ziarenka pieprzu i po 2 ziarenka ziela angielskiego.
7. Na wierzchu ułożyć smażoną w zalewie cebulę. Zalać klopsiki gorącą zalewą i od razu zakręcić słoiki, aby "zassało" pokrywki.
8. Po ostygnięciu odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru