Trwa ładowanie...
d226rij
05-06-2020 11:04

Klopsiki wieprzowo-wołowe marynowane

Przepis

- Pyszna przekąska zarówno na domowe przyjęcia i imprezy, a także na kolację. Soczyste mięso w pysznej kwaśnej zalewie. Do takich klopsików proponuję pajdę świeżego chleba z masłem i pomidorem - zachęca autorka bloga "Krylowa kuchnia".

d226rij
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Krylowa Kuchnia
Źródło: Krylowa Kuchnia
Składniki

Na klopsiki:

  • 300 g wołowiny z udźca
  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 1 mała kajzerka
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Zalewa:

  • 750 ml wody
  • 200 ml octu spirytusowego 10 proc.
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3 liście laurowe
  • 9 ziarenek pieprzu
  • 6 ziarenek ziela angielskiego

Ponadto:

  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 6 łyżek bułki tartej
Przepis

1. Kajzerkę namoczyć w wodzie. Mięso wołowe i wieprzowe pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
2. Jedną cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, dodać do mięsa. Do mięsa dodać również odciśniętą kajzerkę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
3. Wymieszać mięso na jednolitą masę. Z mięsa robić małe kuleczki (u mnie naprawdę malutkie) i obtaczać je w bułce tartej, smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, aby zrumieniły się ze wszystkich stron.
4. Odsączać gotowe klopsiki na ręczniku papierowym.
5. Z wody, cukru, soli i octu ugotować zalewę. Drugą cebulę pokroić w piórka i wrzucić ja na kilka minut do gotującej się zalewy. Cebulę wyjąć łyżką cedzakową i odłożyć na bok.
6. W wyparzonych słoikach ułożyć klopsiki do pełna, dodać do każdego słoika po 1 listku laurowym, po 3 ziarenka pieprzu i po 2 ziarenka ziela angielskiego.
7. Na wierzchu ułożyć smażoną w zalewie cebulę. Zalać klopsiki gorącą zalewą i od razu zakręcić słoiki, aby "zassało" pokrywki.
8. Po ostygnięciu odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.

Klopsiki wieprzowo-wołowe marynowane
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d226rij
d226rij
d226rij
d226rij
Więcej tematów
d226rij

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj