Klopsiki wieprzowo-wołowe marynowane

- Pyszna przekąska zarówno na domowe przyjęcia i imprezy, a także na kolację. Soczyste mięso w pysznej kwaśnej zalewie. Do takich klopsików proponuję pajdę świeżego chleba z masłem i pomidorem - zachęca autorka bloga "Krylowa kuchnia".

Klopsiki wieprzowo-wołowe marynowaneKlopsiki wieprzowo-wołowe marynowane
oprac. Katarzyna Gileta

Na klopsiki:

  • 300 g wołowiny z udźca
  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 1 mała kajzerka
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Zalewa:

  • 750 ml wody
  • 200 ml octu spirytusowego 10 proc.
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3 liście laurowe
  • 9 ziarenek pieprzu
  • 6 ziarenek ziela angielskiego

Ponadto:

  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 6 łyżek bułki tartej

Przepis

1. Kajzerkę namoczyć w wodzie. Mięso wołowe i wieprzowe pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
2. Jedną cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, dodać do mięsa. Do mięsa dodać również odciśniętą kajzerkę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
3. Wymieszać mięso na jednolitą masę. Z mięsa robić małe kuleczki (u mnie naprawdę malutkie) i obtaczać je w bułce tartej, smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, aby zrumieniły się ze wszystkich stron.
4. Odsączać gotowe klopsiki na ręczniku papierowym.
5. Z wody, cukru, soli i octu ugotować zalewę. Drugą cebulę pokroić w piórka i wrzucić ja na kilka minut do gotującej się zalewy. Cebulę wyjąć łyżką cedzakową i odłożyć na bok.
6. W wyparzonych słoikach ułożyć klopsiki do pełna, dodać do każdego słoika po 1 listku laurowym, po 3 ziarenka pieprzu i po 2 ziarenka ziela angielskiego.
7. Na wierzchu ułożyć smażoną w zalewie cebulę. Zalać klopsiki gorącą zalewą i od razu zakręcić słoiki, aby "zassało" pokrywki.
8. Po ostygnięciu odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.

Wybrane dla Ciebie
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀