Klopsiki wieprzowo-wołowe marynowane
- Pyszna przekąska zarówno na domowe przyjęcia i imprezy, a także na kolację. Soczyste mięso w pysznej kwaśnej zalewie. Do takich klopsików proponuję pajdę świeżego chleba z masłem i pomidorem - zachęca autorka bloga "Krylowa kuchnia".
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Kategoria przepisów: Dania mięsne
 - Sposób przygotowania: Smażenie
 - Główne składniki :
 
Na klopsiki:
Zalewa:
- 750 ml wody
 - 200 ml octu spirytusowego 10 proc.
 - 1 duża cebula
 - 3 łyżki cukru
 - 1 łyżka soli
 - 3 liście laurowe
 - 9 ziarenek pieprzu
 - 6 ziarenek ziela angielskiego
 
Ponadto:
- 200 ml oleju rzepakowego
 - 6 łyżek bułki tartej
 
Przepis
1. Kajzerkę namoczyć w wodzie. Mięso wołowe i wieprzowe pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. 
2. Jedną cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, dodać do mięsa. Do mięsa dodać również odciśniętą kajzerkę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. 
3. Wymieszać mięso na jednolitą masę. Z mięsa robić małe kuleczki (u mnie naprawdę malutkie) i obtaczać je w bułce tartej, smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, aby zrumieniły się ze wszystkich stron. 
4. Odsączać gotowe klopsiki na ręczniku papierowym.
5. Z wody, cukru, soli i octu ugotować zalewę. Drugą cebulę pokroić w piórka i wrzucić ja na kilka minut do gotującej się zalewy. Cebulę wyjąć łyżką cedzakową i odłożyć na bok.
6. W wyparzonych słoikach ułożyć klopsiki do pełna, dodać do każdego słoika po 1 listku laurowym, po 3 ziarenka pieprzu i po 2 ziarenka ziela angielskiego. 
7. Na wierzchu ułożyć smażoną w zalewie cebulę. Zalać klopsiki gorącą zalewą i od razu zakręcić słoiki, aby "zassało" pokrywki. 
8. Po ostygnięciu odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.