Trwa ładowanie...
ycipk-n3napm
ycipk-n3napm

Sałata

Zielona sałata niczym wiosna kusi swoim wyglądem, stanowi dekorację stołów oraz jest podstawowym elementem zdrowej diety. Przepisy z sałatą 123

Królestwo sałat jest niezwykle bogate. Masłowa, lodowa, rzymska, rukola to tylko niektóre z jej przedstawicieli.

Zielona sałata niczym wiosna kusi swoim wyglądem, stanowi dekorację stołów oraz jest podstawowym elementem zdrowej diety. Osoby, które jedzą to warzywo liściaste, mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i nie narzekają na problemy z cerą. Sałata znana jest na całym świecie. Amerykanie jedzą ją dla zdrowia, a Włosi dla urody.

Sałata zawiera zielony barwnik (chlorofil) wykazujący działanie bakteriobójcze, dzięki czemu przyspiesza gojenie się ran, ochrania przez infekcjami. Sałata działa odkwaszająco na organizm, a także poprawia trawienie. Wiele osób twierdzi, że sałata posiada jedynie walory smakowe, a nie zdrowotne, ale jak widać jest to błędne myślenie.

Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych, rzadziej chorują, są szczupłe i mają ładną cerę. Sałata jest zdrowa i bardzo smaczna. Można ją jeść samą i z dodatkami. Sałata świetnie komponuje się na świeżym pieczywie jako dodatek do kanapek, a na ich bazie można przyrządzić pyszne surówki i sałatki. Ponieważ większość sałat ma delikatny smak, świetnie komponują się z innymi warzywami. Ciekawe efekty smakowe przynosi mieszanie różnych gatunków. Ulubioną kompozycję skrop oliwa i sokiem z cytryny albo polej sosem winegret, jogurtowym, majonezowym.

100 g popularnej sałaty masłowej, czyli około 10 listków, zawiera zaledwie 15 kcal. Najwięcej wartości odżywczych mają sałaty ciemne i mocno wybarwione na zielono, czerwono lub brązowo, jednak trzeba pamiętać, by jeść je świeże, ponieważ więdnąc, tracą witaminy i minerały.

Liście sałaty należy myć szybko, pod bieżącą wodą. Nie można ich moczyć. Pamiętaj też, aby nie kroić sałaty nożem. Rwij ją palcami, aby nie stracić jej cennych wartości odżywczych.

Uprawiana jest jako warzywo liściaste. Znana była już w starożytnym Egipcie. Z okresu Starego Państwa pochodzą rysunki przedstawiające stoły z główkami kapusty oraz jej uprawę.

Sałata jest lekka, zdrowa, chrupiąca. Idealna dla zdrowej diety przyszłej mamy, gdyż jest bogata w kwas foliowy. Kupisz ją w każdym sklepie za nieduże pieniądze.

Przepisy

ycipk-n3napm
ycipk-n3napm
ycipk-n3napm
ycipk-n3napm
ycipk-n3napm
ycipk-n3napm
ycipk-n3napm