Trwa ładowanie...
d3ldf6c
26-10-2018 08:19

Kotlety mielone z kapustą. Mięciutkie i soczyste

Przepis

Kotlety mielone to klasyk niemal w każdym domu. Tradycyjne są przygotowywane z mięsa mielonego z dodatkiem podsmażonej cebulki, jajka, bułki tartej i przypraw. Najczęściej są smażone w głębokim tłuszczu. - - Ja stawiam na zdrowsze rozwiązania, które jak się okazuje, bywają też tańsze. Tym razem do mięsa dodałam drugie tyle poszatkowanej kapusty (kapusta jest zdecydowanie tańsza od wołowiny) i kotlety mielone zamiast na patelnię, wrzuciłam do piekarnika - pisze autorka bloga "Dietolog".

d3ldf6c
3.4
(27 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Dietolog.pl
Źródło: Dietolog.pl
Składniki
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 1/2 główki niewielkiej białej kapusty
  • 1 duża biała cebula
  • 1 jajko
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy

Dodatki:

  • 120 g kaszy pęczak
  • ogórki małosolne wg przepisu mojej babci
  • natka pietruszki do posypania
Przepis

Kapustę obrać z wierzchnich liści, wyciąć głąb i drobno poszatkować. Poszatkowaną kapustę przełożyć do dużej miski i zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut, żeby kapusta zmiękła. Cebulę posiekać drobno i zeszklić na patelni na łyżce oliwy, odstawić do ostygnięcia.

Mięso włożyć do dużej miski, dodać do niego ostudzoną cebulę i dokładnie odciśniętą z wody kapustę. Doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem, wbić jajko i wymieszać dokładnie. Z powstałej masy formować kotlety mielone i przekładać je do szklanego/ceramicznego naczynia żaroodpornego (nie trzeba go smarować tłuszczem, z kotletów podczas pieczenia wypłynie sok). Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

W czasie pieczenia kotletów przygotować dodatki. Ugotować kaszę pęczak w osolonym wrzątku, w proporcji 2:1 i wyjąć ze słoika ogórki małosolne tudzież przygotować ulubioną surówkę.

Kotlety podawać gorące, po wyjęciu z piekarnika, z ulubionymi dodatkami.

Zobacz też przepis na rozgrzewającą zupę z jarmużu

Kotlety mielone z kapustą. Mięciutkie i soczyste
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

51
18

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ldf6c
d3ldf6c
d3ldf6c
d3ldf6c
Więcej tematów
d3ldf6c