ycipk-189m02
ycipk-189m02

Zapiekanka z cukinii. Smaczna, szybka i lekka

Przepis

Zapiekanka z cukinii sprawdzi się na kolację i jako pyszna, zdrowa przekąska. Jej przygotowanie jest naprawdę proste To doskonały sposób, by przemycić w naszej codziennej diecie dodatkową porcję warzyw. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "zGotowana Paula".

Trwa ładowanie...
ycipk-189m02
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Rodzaj diety:
Okazja:
Zdjęcie
zGotowana Paula
Składniki
  • 4 średnie cukinie
  • 1 większa cebula
  • 1 większa marchewka
  • łyżka posiekanego koperku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • garść żółtego startego sera
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz
  • czosnek granulowany

Sos czosnkowy:

  • 6 łyżek śmietany
  • 6 łyżek majonezu
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
Przepis

Cukinie zetrzeć na dużych oczkach, posolić i odstawić na pół godz., aby puściła soki, następnie dokładnie odcisnąć. Cebulę i marchewkę również zetrzeć na dużych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać wszystkie składniki i doprawić do smaku. Naczynie żaroodporne lub blaszkę wyłożyć papierem, wylać masę warzywną i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godz. w 200 stopniach. Po upieczeniu wyjąć i zostawić na 10-15 min. - lepiej się kroi, jak trochę przestygnie. Podawać z domowym sosem czosnkowym.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

ycipk-189m02
Zapiekanka z cukinii. Smaczna, szybka i lekka - Dodatkowe własności
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-189m02
ycipk-189m02
ycipk-189m02
ycipk-189m02
ycipk-189m02