Zapiekanka z cukinii. Smaczna, szybka i lekka
Zapiekanka z cukinii sprawdzi się na kolację i jako pyszna, zdrowa przekąska. Jej przygotowanie jest naprawdę proste To doskonały sposób, by przemycić w naszej codziennej diecie dodatkową porcję warzyw. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 4 średnie cukinie
- 1 większa cebula
- 1 większa marchewka
- łyżka posiekanego koperku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- garść żółtego startego sera
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz
- czosnek granulowany
Sos czosnkowy:
- 6 łyżek śmietany
- 6 łyżek majonezu
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Cukinie zetrzeć na dużych oczkach, posolić i odstawić na pół godz., aby puściła soki, następnie dokładnie odcisnąć. Cebulę i marchewkę również zetrzeć na dużych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać wszystkie składniki i doprawić do smaku. Naczynie żaroodporne lub blaszkę wyłożyć papierem, wylać masę warzywną i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godz. w 200 stopniach. Po upieczeniu wyjąć i zostawić na 10-15 min. - lepiej się kroi, jak trochę przestygnie. Podawać z domowym sosem czosnkowym.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze