Jak zrobić jajka a'la mimoza? Genialny przepis nie tylko na Wielkanoc
Jajka a'la mimoza to świetny pomysł na świąteczną przystawkę. Przepis jest niezwykle prosty i wywodzi się z kuchni francuskiej. Swoją nazwę zawdzięcza żółtym kwiatom mimozy. W podstawowej wersji potrzebujemy jedynie wiejskich jajek, dobrego majonezu (najlepiej domowej roboty) i świeżych ziół. My jednak postanowiliśmy nieco wzbogacić to danie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Okazja: |
- Jajka studzimy, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dobrze rozcieramy, mieszamy z majonezem, wkładamy z powrotem.
- Dekorujemy liśćmi sałaty, układamy filet anchois na wierzchu i dodajemy listek mięty. Zjadamy, nie zapominając o lampce czerwonego wina, najlepiej bourgunda. Proste!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze