Trwa ładowanie...
d49y0yf
oprac. Katarzyna Gileta

Smażona cukinia z sosem jogurtowym

Przepis

Plastry cukinii usmażone w głębokim oleju – chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, lekko słonawe. Do tego sos jogurtowy pełen świeżych ziół. Jedna z moich ulubionych greckich mezedes.

d49y0yf
3.4
(54 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
Kalimera. Grecka kuchnia radości
Źródło: Kalimera. Grecka kuchnia radości
Składniki
  • 2–3 cukinie
  • 200 mililitrów wody
  • gazowanej
  • 100–120 gramów mąki
  • 3–4 łyżki ziaren sezamu
  • olej do smażenia
  • szczypta soli

Składniki na sos:

  • 300 mililitrów jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • świeże zioła według upodobań: natka pietruszki, koperek, mięta – im więcej, tym lepiej
  • szczypta pieprzu
Przepis
  • W garnku rozgrzej olej do około 170 stopni Celsjusza. Cukinię umyj i pokrój na cienkie plastry (grubości około 7 milimetrów).
  • Do miski wlej wodę gazowaną, dodaj mąkę, sól i ziarna sezamu. Wymieszaj za pomocą rózgi, aż znikną grudki i składniki się połączą. Plastry cukinii obtaczaj w cieście i smaż po kilka naraz – nie wrzucaj do garnka zbyt wiele, bo będą się sklejać. Smaż z obu stron, aż będą złotobrązowe.
  • Odsącz na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu. Posól.
  • Przygotuj sos: w miseczce wymieszaj jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła i pieprz. Polej oliwą.
  • Usmażone plastry cukinii maczaj w sosie i zajadaj. Najlepiej smakują, gdy lekko przestygną.

Przepis pochodzi z książki Sturisa Dionisiosa "Kalimera. Grecka kuchnia radości"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Smażona cukinia z sosem jogurtowym
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

17
3
Share
d49y0yf
d49y0yf
d49y0yf
d49y0yf
d49y0yf
Więcej tematów
d49y0yf