Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw

Krem z cukinii z bryndzą. Przepyszna zupa z sezonowych składników - Przepis

Trwa ładowanie...
fot. Grzegorz Kozakiewicz Archiwum prywatne
Podziel się

Krem z cukinii to lekka i delikatna zupa. Charakteru dodają jej przyprawy i dodatek podhalańskiej bryndzy. Wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz.

Składniki

⦁ 6 młodych cukinii
⦁ 1 ziemniak
⦁ 1 cebula
⦁ 1 łyżka oliwy
⦁ 1½ l bulionu jarzynowego
⦁ 3 ząbki czosnku
⦁ bryndza podhalańska
⦁ mięta
⦁ sól
⦁ pieprz biały

Przepis

Cukinie umyć i pokroić w grubą kostkę (nie trzeba obierać ze skórki). Ziemniaka obrać, pokroić w kostkę, cebulę również obrać i pokroić. W garnku rozgrzać oliwę, przesmażyć ziemniaka. Dodać cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucić cukinie. Wszystko razem smażyć jeszcze przez chwilę. Następnie zalać domowym wywarem jarzynowym – tak, by płyn zakrył warzywa w garnku (wywar powinien być ciepły). Przykryć i zagotować. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dorzucić bryndzę – tyle, by zagęściła zupę. Zmiksować. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na talerzu udekorować listkami mięty. Można dorzucić nieco bryndzy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw