Trwa ładowanie...
d1wyplw
d1wyplw

Krem z cukinii z bryndzą. Przepyszna zupa z sezonowych składników

Przepis

Krem z cukinii to lekka i delikatna zupa. Charakteru dodają jej przyprawy i dodatek podhalańskiej bryndzy. Wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz.

1.0
(1 głos)
Oceń:
d1wyplw
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
fot. Grzegorz Kozakiewicz
Archiwum prywatne
Składniki

⦁ 6 młodych cukinii
⦁ 1 ziemniak
⦁ 1 cebula
⦁ 1 łyżka oliwy
⦁ 1½ l bulionu jarzynowego
⦁ 3 ząbki czosnku
⦁ bryndza podhalańska
⦁ mięta
⦁ sól
⦁ pieprz biały

Przepis

Cukinie umyć i pokroić w grubą kostkę (nie trzeba obierać ze skórki). Ziemniaka obrać, pokroić w kostkę, cebulę również obrać i pokroić. W garnku rozgrzać oliwę, przesmażyć ziemniaka. Dodać cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucić cukinie. Wszystko razem smażyć jeszcze przez chwilę. Następnie zalać domowym wywarem jarzynowym – tak, by płyn zakrył warzywa w garnku (wywar powinien być ciepły). Przykryć i zagotować. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dorzucić bryndzę – tyle, by zagęściła zupę. Zmiksować. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na talerzu udekorować listkami mięty. Można dorzucić nieco bryndzy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Krem z cukinii z bryndzą. Przepyszna zupa z sezonowych składników
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1wyplw

Podziel się opinią

5
Share
d1wyplw
d1wyplw
d1wyplw
d1wyplw
d1wyplw