Dutch Baby z jogurtem i owocami
Pieczony naleśnik z jogurtem greckim, sokiem z jagód oraz świeżymi owocami i miętą, oprószony cukrem kokosowym. Przepis pochodzi z bloga opietruszka.pl od Joanny Byczkiewicz
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 0,5 szklanki mleka
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- 0,5 szklanki mąki
- 2 łyżki słodzidła, u mnie cukier kokosowy
- Do podania – jogurt grecki, świeże owoce, mięta
Do przygotowania takiego naleśnika będziesz potrzebował patelni, którą można włożyć do piekarnika (lub inne naczynie do tego przeznaczone) o średnicy 18-20cm.
Włącz piekarnik na 200 stopni C i włóż do niego naczynie do pieczenia, aby je nagrzać.
Roztrzep jajka z mlekiem. Przesiej i dodaj do masy mąkę oraz wybrane słodzidło. Wymieszaj.
Jeśli masz więcej czasu, odłóż ciasto na 20-30 minut, ale nie jest to konieczne. Dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste. Wyjmij nagrzane naczynie do pieczenia i nalej ciasto. Piecz około 20 minut. W czasie pieczenia przygotuj dodatki. Upieczony Dutch Baby powinien być wysoki i rumiany. Podawaj go z ulubionymi dodatkami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania |
Podziel się opinią
Komentarze