Trwa ładowanie...
d3pegdn
26-12-2018 12:22

Zapiekanka z cukinii, suszonych pomidorów i czerstwego pieczywa

Przepis

Dzisiejsze danie powstało zupełnie przypadkowo. Nie bardzo miałam pomysł na obiad, a w chlebaku zostało mi sporo pieczywa, które było już mocno podeschnięte. Cukinia kilka dni wcześniej miała być przerobiona na leczo, ale nie doczekała się i zaczęła już lekko więdnąć. Postanowiłam więc zrobić zapiekankę. Czerstwe pieczywo świetnie sprawdza się w roli bazy do zapiekanek. Na słodko lub na słono - można wyczarować pyszne dania. Żałuję, ze mam tylko jedno zdjęcie tej zapiekanki, ale nie przypuszczałam, że tak szybko zniknie ze stołu.

d3pegdn
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Rodzaj diety:
Daylicooking.pl
Źródło: Daylicooking.pl
Składniki
  • 1 kg cukinii
  • 1 duża cebula
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzy
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • garść suszonych pomidorów
  • 150 g czerstwego pieczywa lub sucharów
  • 3 jajka
  • mleko do namoczenia pieczywa
  • 2 łyżki oliwy
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
Przepis

Pieczywo lub suchary namoczyć w mleku. Cukinię opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w grubszą kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Suszone pomidory pokroić w mniejsze kawałki.

W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać czosnek i suszone pomidory. Krótko podsmażyć. Na to włożyć pokrojoną cukinię i mieszając poddusić przez kilka minut. Przyprawić solą, tymiankiem i świeżo mielonym pieprzem. Przełożyć do większej miski i dodać dobrze odciśnięte z mleka pieczywo. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Przelać do pieczywa i cukinii. Całość dobrze wymieszać.

Formę do zapiekania natłuścić i obsypać bułką tartą. (Można także wyłożyć papierem do pieczenia.) Przełożyć masę i wyrównać ją w formie. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 45 minut. Wierzch zapiekanki powinien lekko zarumienić się.
Podawać jako zamiennik ziemniaków (np. do mięs) lub jako samodzielne danie z pikantnymi sosami.

Zapiekanka z cukinii, suszonych pomidorów i czerstwego pieczywa
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3pegdn
d3pegdn
d3pegdn
d3pegdn
Więcej tematów
d3pegdn

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj