ycipk-znqe6v
ycipk-znqe6v

Gulasz z fioletowych batatów. Rozgrzewa i syci

Przepis

Najważniejszym składnikiem klasycznego gulaszu jest czerwone mięso. Jednak pyszne rozgrzewające danie możemy również przygotować na bazie warzyw. Autorka bloga "Moniki Smakołyki" wykorzystała fioletowe bataty.

Trwa ładowanie...
ycipk-znqe6v
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Rodzaj diety:
Zdjęcie
Moniki Smakołyki
Składniki
  • 2 duże łyżki przyprawy do ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 duże białe cebule
  • 2 niewielkie bataty fioletowe (ok. 400 g)
  • kawałek papryki habanero
  • ½ małego selera
  • ok. 15 cm pora
  • 2 -3 łyżki smakowego oleju rzepakowego - oregano, cebula, pomidor
  • 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • 1 płaska łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1 duża łyżka sosu sojowo-grzybowego
  • sól himalajska różowa do smaku
  • pęczek świeżego szczypiorku
Przepis

Wszystkie warzywa obieramy. Cebulę, selera kroimy w średniej wielkości kostkę, marchew w plasterki (jak jest grubsza to pierwsze na połowę po długości), pora w cienkie plasterki, a bataty w większe kawałki. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę równocześnie z marchewką. Następnie dodajemy selera, pora, majeranek i całość lekko przesmażamy. Na końcu dodajemy batata, mieszamy i zalewamy całość wrzącą wodą ok. 1 litra, z 2 cm ponad warzywa. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Do gotowania dodajemy przyprawy do ziemniaków, paprykę słodką oraz kawałek habanero. Na samym końcu, wyciągamy paprykę (żeby ktoś przez przypadek jej nie zjadł, bo jest bardzo ostra!) doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i solą do smaku. Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do gulaszu.

Gulasz z fioletowych batatów. Rozgrzewa i syci - Dodatkowe własności
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
ycipk-znqe6v
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-znqe6v
ycipk-znqe6v
ycipk-znqe6v
ycipk-znqe6v
ycipk-znqe6v