Trwa ładowanie...
d31baqz
Monika Lemko

Gulasz z fioletowych batatów. Rozgrzewa i syci

Przepis

Najważniejszym składnikiem klasycznego gulaszu jest czerwone mięso. Jednak pyszne rozgrzewające danie możemy również przygotować na bazie warzyw. Autorka bloga "Moniki Smakołyki" wykorzystała fioletowe bataty.

d31baqz
2.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Rodzaj diety:
Moniki Smakołyki
Źródło: Moniki Smakołyki
Składniki
  • 2 duże łyżki przyprawy do ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 duże białe cebule
  • 2 niewielkie bataty fioletowe (ok. 400 g)
  • kawałek papryki habanero
  • ½ małego selera
  • ok. 15 cm pora
  • 2 -3 łyżki smakowego oleju rzepakowego - oregano, cebula, pomidor
  • 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • 1 płaska łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1 duża łyżka sosu sojowo-grzybowego
  • sól himalajska różowa do smaku
  • pęczek świeżego szczypiorku
Przepis

Wszystkie warzywa obieramy. Cebulę, selera kroimy w średniej wielkości kostkę, marchew w plasterki (jak jest grubsza to pierwsze na połowę po długości), pora w cienkie plasterki, a bataty w większe kawałki. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę równocześnie z marchewką. Następnie dodajemy selera, pora, majeranek i całość lekko przesmażamy. Na końcu dodajemy batata, mieszamy i zalewamy całość wrzącą wodą ok. 1 litra, z 2 cm ponad warzywa. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Do gotowania dodajemy przyprawy do ziemniaków, paprykę słodką oraz kawałek habanero. Na samym końcu, wyciągamy paprykę (żeby ktoś przez przypadek jej nie zjadł, bo jest bardzo ostra!) doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i solą do smaku. Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do gulaszu.

Gulasz z fioletowych batatów. Rozgrzewa i syci
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d31baqz
d31baqz
d31baqz
d31baqz
d31baqz
Więcej tematów
d31baqz