Trwa ładowanie...
dbz9szo
21-01-2019 13:19

Gulasz z fioletowych batatów. Rozgrzewa i syci

Przepis

Najważniejszym składnikiem klasycznego gulaszu jest czerwone mięso. Jednak pyszne rozgrzewające danie możemy również przygotować na bazie warzyw. Autorka bloga "Moniki Smakołyki" wykorzystała fioletowe bataty.

dbz9szo
4.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Rodzaj diety:
Moniki Smakołyki
Źródło: Moniki Smakołyki
Składniki
  • 2 duże łyżki przyprawy do ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 duże białe cebule
  • 2 niewielkie bataty fioletowe (ok. 400 g)
  • kawałek papryki habanero
  • ½ małego selera
  • ok. 15 cm pora
  • 2 -3 łyżki smakowego oleju rzepakowego - oregano, cebula, pomidor
  • 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • 1 płaska łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1 duża łyżka sosu sojowo-grzybowego
  • sól himalajska różowa do smaku
  • pęczek świeżego szczypiorku
Przepis

Wszystkie warzywa obieramy. Cebulę, selera kroimy w średniej wielkości kostkę, marchew w plasterki (jak jest grubsza to pierwsze na połowę po długości), pora w cienkie plasterki, a bataty w większe kawałki. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę równocześnie z marchewką. Następnie dodajemy selera, pora, majeranek i całość lekko przesmażamy. Na końcu dodajemy batata, mieszamy i zalewamy całość wrzącą wodą ok. 1 litra, z 2 cm ponad warzywa. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Do gotowania dodajemy przyprawy do ziemniaków, paprykę słodką oraz kawałek habanero. Na samym końcu, wyciągamy paprykę (żeby ktoś przez przypadek jej nie zjadł, bo jest bardzo ostra!) doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i solą do smaku. Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do gulaszu.

Gulasz z fioletowych batatów. Rozgrzewa i syci
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dbz9szo
dbz9szo
dbz9szo
dbz9szo
Więcej tematów
dbz9szo

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj