WP

Najlepsze włoskie klopsiki. Mięciutkie i pełne smaku - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie 123RF
Podziel się

Poznaliśmy sekret prawdziwych włoskich klopsików. Dzięki tym dodatkom będą nie tylko miękkie i soczyste, ale również aromatyczne i pełne smaku. Warto wypróbować przepis przy najbliżej okazji.

Składniki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 450 g mielonej wołowiny
  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 200 g kiełbasy włoskiej białej kiełbasy (bez osłonki)
  • 1 mała cebula, drobno pokrojona w kostkę
  • 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • 1 szklanka tartego parmezanu
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 900 ml sosu pomidorowego marinara
Przepis

W misce wymieszaj dokładnie bułkę tartą z mlekiem. Odstaw na 15 minut. W innym naczyniu połącz wołowinę, wieprzowinę, rozdrobnioną kiełbasę, cebulę i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj bułkę tartą z mlekiem, jajka, parmezan i pietruszkę. Wyrób jednolitą masę. Zwilż dłonie wodą. Z mięsa formuj niewielkie kulki. Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż klopsiki partiami, aż staną się złocisto-brązowe. Zdejmij klopsiki z patelni. Do garnka wlej sos, doprowadź do wrzenia, włóż klopsiki i duś na małym ogniu jeszcze przez 8 minut. Podawaj z makaronem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP