Najlepsze włoskie klopsiki. Mięciutkie i pełne smaku
Poznaliśmy sekret prawdziwych włoskich klopsików. Dzięki tym dodatkom będą nie tylko miękkie i soczyste, ale również aromatyczne i pełne smaku. Warto wypróbować przepis przy najbliżej okazji.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 szklanka bułki tartej
- 0,5 szklanki mleka
- 450 g mielonej wołowiny
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego
- 200 g kiełbasy włoskiej białej kiełbasy (bez osłonki)
- 1 mała cebula, drobno pokrojona w kostkę
- 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- 1 szklanka tartego parmezanu
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 duże jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 900 ml sosu pomidorowego marinara
W misce wymieszaj dokładnie bułkę tartą z mlekiem. Odstaw na 15 minut. W innym naczyniu połącz wołowinę, wieprzowinę, rozdrobnioną kiełbasę, cebulę i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj bułkę tartą z mlekiem, jajka, parmezan i pietruszkę. Wyrób jednolitą masę. Zwilż dłonie wodą. Z mięsa formuj niewielkie kulki. Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż klopsiki partiami, aż staną się złocisto-brązowe. Zdejmij klopsiki z patelni. Do garnka wlej sos, doprowadź do wrzenia, włóż klopsiki i duś na małym ogniu jeszcze przez 8 minut. Podawaj z makaronem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze