Trwa ładowanie...
d20dlq4
21-05-2008 13:16

Pierogi z kapustą i grzybami. Sprawdzony przepis krok po kroku

Przepis

Najlepszy przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. tradycyjnie podajemy je okraszone podsmażoną cebulką.

d20dlq4
3.8
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©Melastmohican - stock.adobe.com
Składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • ok. 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 1/2 kg świeżej białej kapusty
  • 1 cebula
  • ok. 50 g masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 50 g suszonych grzybów
  • do smaku pieprz i sól
Przepis
  • Grzyby umyć, namoczyć w ciepłej wodzie, odstawić na 1h. Kapustę kiszoną opłukać, białą poszatkować.
  • Grzyby ugotować razem z kapustą w wodzie, w której moczyły się grzyby.
  • Ugotowane grzyby wraz z kapustą bardzo drobno poszatkować. Równie drobno poszatkować kapustę kiszoną wraz z cebulą.
  • Grzyby i cebulę przesmażyć na maśle. Przełożyć do rondla, dodać kapusty, skropić oliwą, doprawić do smaku pieprzem i solą.
  • Smażyć do osiągnięcia brązowego koloru. Do przesianej mąki, dodać sól, posikać nożem, dodać wodę i starannie wyrobić ciasto (powinno być miękkie i elastyczne), pozostawić przykryte ściereczką na 0,5 godziny. Następnie rozwałkować ciasto na cienkie płaty, wykrawać krążki o średnicy 5 cm. Na każdy krążek nakładać farsz i zalepiać brzegi pierogów. Gotować we wrzącej osolonej wodzie, aż do wypłynięcia (około 5 minut).

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pierogi z kapustą i grzybami. Sprawdzony przepis krok po kroku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d20dlq4
d20dlq4
d20dlq4
d20dlq4
Więcej tematów
d20dlq4