Trwa ładowanie...
dp28vg2
Marzena Szkodzińska

Pierogi ruskie z ciasta ziemniaczanego

Przepis

"Takich pierogów to ja jeszcze nie jadłam. I postawiłam na moje ulubione smaki czyli pierogi ruskie. Wyszły rewelacyjne, polecam wam ten rodzaj ciasta, pierożki wyszły bardzo delikatne w smaku i miękkie i bardzo fajnie się z nimi pracowało. Zdecydowanie bardzo nam smakowały i będę je powtarzać" - pisze autorka bloga "Kulinarna Maniusia".

dp28vg2
2.9
(24 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Kulinarna Maniusia
Źródło: Kulinarna Maniusia
Składniki

Ciasto:

  • 500 g mączystych ziemniaków (np. bryza)
  • 2-2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka

Farsz:

  • 750 g ugotowanych ziemniaków
  • 500 g twarogu półtłustego
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony pieprz
  • 4 cebule
  • łyżka masła
  • 3 łyżeczki majeranku
Przepis

Ziemniaki ugotować i ubić jeszcze gorące tłuczkiem, aby nie było grudek. Wystudzić. Dodać na początku 2 szklanki mąki i rozbełtane jajka, wyrobić ciasto i w razie potrzeby dodać jeszcze mąkę. Ciasto musi dać się ładnie wałkować. Ja dałam dwie szklanki mąki i potem przy rozwałkowywaniu ciasta podsypywałam go mąką. Dzielimy ciasto na części, każdą z nich wałkujemy i wykrawamy szklanką kółka, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi.

Farsz - ugotowane ziemniaki studzimy, dodajemy pokruszony w dłoniach twaróg, jogurt naturalny, podsmażoną na maśle cebulkę (ja pokroiłam ją w drobną kostkę), przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem.

Pierogi gotujemy w gorącej wodzie z solą i oliwą około 10 minut. Wykładamy na talerze i podajemy z podsmażoną cebulką, możemy dodać kiełbasę lub boczek, albo podsmażyć pierogi na patelni.

Pierogi ruskie z ciasta ziemniaczanego
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

62
19
Share
dp28vg2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dp28vg2
dp28vg2
dp28vg2
dp28vg2
Więcej tematów
dp28vg2