Pierogi z gęsi z nutą pomarańczy i rozmarynu
Pierogi w takim wydaniu to świetna propozycja na świąteczny obiad. Farsz z gęsi, podkręcony delikatną nutą pomarańczy i rozmarynu podbije podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
FARSZ
- 250 g konfitowanej lub pieczonej gęsi
- 1 skórka z jednej pomarańczy
- 2 łyżki cukru
- 20 ml likieru pomarańczowego
- 8 szt listków rozmarynu
CIASTO NA PIEROGI
- 300 g mąki
- 170 ml ciepłej wody
- 1 łyżka roztopionego masła
- sól
- 2 łyżki oleju do gotowania
- tłuszcz - najlepiej gęsi, do smażenia
Ze skórki pomarańczy ściąć białą warstwę, cienko pokroić w paseczki a następnie w kawałki długości około 1 cm. W garnku rozpuścić cukier z 2 łyżkami wody, dodać skórkę i gotować około 10 minut. Wlać likier pomarańczowy i gotować, aż płyn odparuje.
Mięso gęsi drobno pokroić. Rozmaryn posiekać. Do posiekanej gęsi dodać rozmaryn oraz skórkę pomarańczową do smaku.
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 160 ml ciepłej wody oraz masło. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut, aby odpoczęło.
Ciasto wałkować, układać na nim porcję farszu, przykrywać ciastem i wycinać pierogi. Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody z olejem i gotować około 4-5 minut.
Następnie pierogi podsmażyć na złoty kolor z obu stron.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze