Góralska kwaśnica w prostym przepisie. Niebo w gębie!
Każdy, kto choć raz miał okazje spróbować prawdziwej góralskiej kwaśnicy, z pewnością zapamięta ten smak na zawsze. Nic dziwnego! To jedna z najsmaczniejszych polskich zup. Mamy dobrą wiadomość, bez trudu ugotujecie ją w swojej kuchni. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Anna Kamińska
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g wędzonych żeberek wieprzowych
- 700 g dobrej kapusty kiszonej z marchewką – u mnie moja własna
- 1 szklanka soku z kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 4–5 ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- majeranek, 2 liście laurowe, sól, pieprz
Przepis
- Cebulę i czosnek pokrój w kostkę, żeberka na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek włóż do dużego garnka i zrumień na sucho. Dodaj żeberka, kapustę, sok z kapusty i wlej wodę do wysokości 3/4 garnka.
- Zagotuj, dodaj liście laurowe, pieprz i sól – z solą ostrożnie, bo może być jej wystarczająco z żeberek i kapusty. Gotuj pod przykryciem około godziny.
- W tym czasie obierz ziemniaki, przekrój na pół i ugotuj osobno w niewielkiej ilości wody.
- Dodaj razem z wodą do ugotowanej kwaśnicy, wsyp majeranek, wymieszaj i gotuj 5 minut. Wyłącz ogień i zostaw na kilka minut, aby smaki się połączyły.
- Kwaśnicę rozlewaj do misek, nakładając do każdej kawałek żeberka i ziemniaki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl