Trwa ładowanie...
d18ap0v
Anna Kamińska

Góralska kwaśnica w prostym przepisie. Niebo w gębie!

Przepis

Każdy, kto choć raz miał okazje spróbować prawdziwej góralskiej kwaśnicy, z pewnością zapamięta ten smak na zawsze. Nic dziwnego! To jedna z najsmaczniejszych polskich zup. Mamy dobrą wiadomość, bez trudu ugotujecie ją w swojej kuchni. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

d18ap0v
2.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 500 g wędzonych żeberek wieprzowych
  • 700 g dobrej kapusty kiszonej z marchewką – u mnie moja własna
  • 1 szklanka soku z kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 4–5 ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek, 2 liście laurowe, sól, pieprz
Przepis
  • Cebulę i czosnek pokrój w kostkę, żeberka na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek włóż do dużego garnka i zrumień na sucho. Dodaj żeberka, kapustę, sok z kapusty i wlej wodę do wysokości 3/4 garnka.
  • Zagotuj, dodaj liście laurowe, pieprz i sól – z solą ostrożnie, bo może być jej wystarczająco z żeberek i kapusty. Gotuj pod przykryciem około godziny.
  • W tym czasie obierz ziemniaki, przekrój na pół i ugotuj osobno w niewielkiej ilości wody.
  • Dodaj razem z wodą do ugotowanej kwaśnicy, wsyp majeranek, wymieszaj i gotuj 5 minut. Wyłącz ogień i zostaw na kilka minut, aby smaki się połączyły.
  • Kwaśnicę rozlewaj do misek, nakładając do każdej kawałek żeberka i ziemniaki.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Góralska kwaśnica w prostym przepisie. Niebo w gębie!
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d18ap0v
d18ap0v
d18ap0v
d18ap0v
d18ap0v
Więcej tematów
d18ap0v