Trwa ładowanie...
d1yvk4o
d1yvk4o

Zupa z młodą kapustą i cielęciną. Obiad na lato

Przepis

"Kilka składników, niecała godzina pracy w kuchni i rozkoszny smak ląduje na talerzu. A jaki zapach podczas gotowania! Cudowny aromat młodych warzyw. Taką lekką zupę najczęściej gotuję na warzywnym bulionie albo na cielęcinie" - zachwala Anna, autorka bloga "Kuchennymi Drzwiami".

2.6
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kuchennymi Drzwiami
Składniki
  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 3 młode marchewki
  • 1 młody por
  • 1 młody seler
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 młode pietruszki z natką
  • 1/2 pęczka młodego kopru
  • 1 łyżka lubczyku
  • 300 g giczy cielęcej bez kości
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • sól i pieprz do smaku
Przepis

Kapustę myjemy, wycinamy głąb i kroimy. Tak samo marchewki, pietruszki, seler i por. Mięso płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy na kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mięso – obsmażamy je na rumiano ze wszystkich stron i przekładamy do garnka, w którym będzie się gotowała zupa. Dodajemy sól i pieprz, wlewamy 1 litr wody i gotujemy 20 minut. W tym czasie na patelnię wkładamy pokrojone warzywa – marchewki, pietruszki, czosnek, seler i por – podsmażamy i dodajemy do garnka. Następnie podsmażamy kapustę i przekładamy ją do garnka. Gotujemy kolejne 20 minut. W tym czasie siekamy zioła: lubczyk, koper, natkę pietruszki. Próbujemy zupę i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy zioła i podajemy.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Zupa z młodą kapustą i cielęciną. Obiad na lato
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
Share
d1yvk4o
d1yvk4o
d1yvk4o
d1yvk4o
Więcej tematów
d1yvk4o