Trwa ładowanie...
d2cnfso
21-10-2021 09:12

Kanapki z peklowaną wołowiną. Przepis prosto z Hogwartu

Przepis

Choć nasz ulubiony rudzielec w szatach po starszym bracie nie przepada za kanapkami z peklowaną wołowiną, trzeba przyznać, że idealnie nadają się one na lunch podczas podróży. Są sycące, smakowite i łatwo je modyfikować zgodnie z własnymi upodobaniami – z pewnością sięgniecie po dokładkę.

d2cnfso
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Shutterstock
Źródło: Shutterstock, fot: Copyright (c) 2014 Brent Hofacker/Shutterstock. No use without permission.
Składniki

Sos:

  • ½ szklanki majonezu (najlepiej na bazie oliwy z oliwek)
  • 1 łyżka wody z ogórków konserwowych
  • 1 łyżeczka sosu typu relish z siekanych ogórków konserwowych
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu chrzanowego

Kanapki:

  • 3–4 łyżki miękkiego masła
  • 8 kromek żytniego chleba
  • 8 plastrów sera szwajcarskiego
  • 450 g cienko pokrojonej peklowanej wołowiny
  • 1 szklanka odsączonej kiszonej kapusty
Przepis
  • Rozgrzej żeliwną patelnię na średnim ogniu.
  • Przygotuj sos, mieszając wszystkie składniki w niewielkim naczyniu. Odstaw gotowy sos na bok.
  • Posmaruj każdą kromkę chleba masłem.
  • Umieść 4 kromki chleba na patelni, posmarowaną stroną w dół.
  • Od razu na każdej kromce połóż plasterek sera.
  • Ułóż około 100 g wołowiny na każdej kromce chleba.
  • Na każdej kanapce ułóż ¼ szklanki kiszonej kapusty i polej ją ¼ przygotowanego sosu.
  • Przykryj każdą kanapkę drugą kromką chleba, masłem na zewnątrz.
  • Odwróć całość i podsmażaj z drugiej strony jeszcze przez 1–2 minuty. Kanapki powinny
  • z obu stron zrumienić się na złoty kolor. Zdejmij z ognia i podawaj od razu.

Przepis pochodzi z książki Rity Mock Pike "Kuchnia Hogwartu"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Kanapki z peklowaną wołowiną. Przepis prosto z Hogwartu
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj