Pizza na kapuścianym spodzie. Nie pójdzie w boczki
"Mamy ochotę na małą zmianę tradycyjnej pizzy? Zamiast ciasta sprawdzą plastry kapusty. Przyznam się, że podchodziłam z rezerwą do tego przepisu. Okazuje się, że zupełnie niepotrzebnie. Szczerze polecam" - pisze autorka bloga Gotuj ze mną.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- kapusta - średnia główka
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki bułki tartej
- 4 łyżki tartego parmezanu
- sól, pieprz
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- mozzarella kulka
- pomidorki koktajlowe
- przyprawa do pizzy lub oregano 1 łyżka
Kapustę ugotować w całości w osolonej wodzie, ok. 30 minut. Wyjąć, odsączyć, ostudzić. Pokroić na plastry grubości ok. 1 cm. Jajka roztrzepać, przygotować bułkę tartą, wymieszać z parmezanem, pieprzem i szczyptą soli. Rozgrzać olej na patelni, plastry panierować dwukrotnie w jajku i bułce, smażyć na złoty kolor. Włączyć w piekarniku funkcję grilla (można też podpiec w temp. 180 stopni). Plastry ułożyć na blaszce, nałożyć szynkę, kawałki mozzarelli, pokrojone pomidorki, posypać oregano lub przyprawą do pizzy, przykryć folią aluminiową i zapiekać około 10 minut. Podawać gorące z sosami do wyboru.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze