WP
WP

Pizza na kapuścianym spodzie. Nie pójdzie w boczki - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Gotuj ze mną
Podziel się

"Mamy ochotę na małą zmianę tradycyjnej pizzy? Zamiast ciasta sprawdzą plastry kapusty. Przyznam się, że podchodziłam z rezerwą do tego przepisu. Okazuje się, że zupełnie niepotrzebnie. Szczerze polecam" - pisze autorka bloga Gotuj ze mną.

Składniki
  • kapusta - średnia główka
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki bułki tartej
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • mozzarella kulka
  • pomidorki koktajlowe
  • przyprawa do pizzy lub oregano 1 łyżka
Przepis

Kapustę ugotować w całości w osolonej wodzie, ok. 30 minut. Wyjąć, odsączyć, ostudzić. Pokroić na plastry grubości ok. 1 cm. Jajka roztrzepać, przygotować bułkę tartą, wymieszać z parmezanem, pieprzem i szczyptą soli. Rozgrzać olej na patelni, plastry panierować dwukrotnie w jajku i bułce, smażyć na złoty kolor. Włączyć w piekarniku funkcję grilla (można też podpiec w temp. 180 stopni). Plastry ułożyć na blaszce, nałożyć szynkę, kawałki mozzarelli, pokrojone pomidorki, posypać oregano lub przyprawą do pizzy, przykryć folią aluminiową i zapiekać około 10 minut. Podawać gorące z sosami do wyboru.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP