Kapusta

Kapusta to popularne warzywo, które wykorzystuje się w polskiej kuchni od setek lat. Chociaż jest dość pospolita, warto ją jeść, ponieważ ma wiele wartości odżywczych.

Kapusta kojarzy nam się z tradycyjnymi daniami kuchni polskiej. Często współtworzy dość tłuste i ciężkostrawne potrawy. Stanowi podstawę bigosu lub jest traktowana jako dodatek do golonki czy smażonej kiełbasy. Przez to nie kojarzy nam się ze zdrowym odżywianiem, a raczej z biesiadami rodem z dworów szlacheckich. To jednak błąd. Tak naprawdę kapusta jest niskokaloryczna, zdrowa i bogata w wiele witamin i minerałów. Co więcej, mogą po nią sięgać nawet osoby z nadwyrężoną wątrobą.

Kapusta – wartości odżywczeKapusta jest skarbnicą witamin. Znajdziemy w niej bardzo dużo witaminy C (nawet tyle, co w cytrynie), B, A, E i K. Dodatkowo liście tego zielonego warzywa to prawdziwa skarbnica minerałów: wapń, magnez, potas, żelazo – to dopiero początek długiej listy.

Po kapustę powinny jak najczęściej sięgać osoby chorujące na anemię. Zwłaszcza sok z tego warzywa będzie dostarczał wielu wartości odżywczych. Co więcej, zielone warzywo może nam również pomóc w leczeniu choroby wrzodowej i zbuduje naszą odporność.

Badania dowodzą także, że zawarte w kapuście związki chemiczne (indole) mają właściwości przeciwnowotworowe i mogą pomóc w profilaktyce raka o podłożu hormonalnym.

Sok z kapusty – jak przygotowaćWykonanie tak zdrowego soku z kapusty jest naprawdę proste. Potrzebne będą nam oczywiście zielone liście oraz szklanka wody. Wprawieni w wytwarzaniu takich soków mówią, że na jedną szklankę soku będziemy potrzebowali ćwierć kilograma białek kapusty.

Do naczynia należy wrzucić posiekane liście kapusty, do których dodajemy jedynie zimną wodę. Następnie blendujemy te dwa składniki. Pamiętajmy o tym, by nie miksować warzywa na aksamitny mus. Drobinki liści powinny być widoczne. To już prawie koniec przygotowań. Kolejnym krokiem będzie jedynie przecedzenie powstałej masy przez sito.

Do soku możemy dodać marchewki lub jabłka – wtedy nasz napój będzie nie tylko zdrowy, ale także smaczny.

Kapusta – wykorzystanie w kuchniZ kapusty możemy przygotować wiele pysznych dań. Tradycyjna potrawa to oczywiście bigos. Ale liście tego zielonego warzywa możemy wykorzystać również do przyrządzania curry, przygotowania surówki lub zrobienia farszu do naleśników. Pamiętajmy również o zupie z kapusty, która rozgrzeje nas w zimowe dni.

Gołąbki z kaszą jęczmienną
Małgorzata Kijowska

Gołąbki z kaszą jęczmienną

Zapisz na później
Zimowa surówka z kapusty
oprac. Katarzyna Gileta

Zimowa surówka z kapusty

Zapisz na później