Oszukane gołąbki zapiekane pod serową pierzynką
- Ach, jakie to danie wyszło pyszne. Uwielbiam robić oszukane gołąbki, bo nie są takie czasochłonne jak zwykłe gołąbki i smakują zawsze i każdemu. Można je podać z chlebem, zjeść same, zabrać ze sobą jako posiłek w pracy. Pachnące, pełne smaków i aromatów lata. To danie, które dość często robię, dodatkowo teraz posypałam je pod koniec pieczenia serem grano padano, który ostatnio bardzo polubiłam i ciągle go kupuję. Polecam wam te gołąbki - są obłędne - pisze Marzena, autorka bloga "Kulinarna Maniusia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 500 g mięsa mielonego drobiowego
- pół kapusty
- 150 g ryżu jaśminowego
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 łyżka panieru z ciecierzycy (można zastąpić mąką)
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- 100 g sera grana padano
- olej do podsmażenia kotletów
- 500 g sosu pomidorowego (u mnie domowy ze słoika)
Mięso mielone przyprawić solą i pieprzem, dodać paprykę słodką i wyciśnięty ząbek czosnku. Cebulkę drobno posiekać i dodać do mięsa. Natkę pietruszki i bazylię również dodać do mięsa. Ryż jaśminowy ugotować i dodać do mięsa. Wbić jedno jajko i dodać mąkę oraz panier z ciecierzycy.
Kapustę bardzo drobno posiekać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach lub zmiksować lekko w kielichu blendera. Dodać do mięsa i wszystko razem wymieszać. Rozgrzać patelnię i dodać olej. Formować kotlety i podsmażyć chwilkę z dwóch stron na rumiano.
Do naczynia żaroodpornego wlać sos pomidorowy i ułożyć kotleciki. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, grzanie góra dół. Włożyć naczynie i piec gołąbki przez 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać serem, po upieczeniu posypać świeżą bazylią.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze