Trwa ładowanie...
dtjboc0
29-07-2019 11:46

Oszukane gołąbki zapiekane pod serową pierzynką

Przepis

- Ach, jakie to danie wyszło pyszne. Uwielbiam robić oszukane gołąbki, bo nie są takie czasochłonne jak zwykłe gołąbki i smakują zawsze i każdemu. Można je podać z chlebem, zjeść same, zabrać ze sobą jako posiłek w pracy. Pachnące, pełne smaków i aromatów lata. To danie, które dość często robię, dodatkowo teraz posypałam je pod koniec pieczenia serem grano padano, który ostatnio bardzo polubiłam i ciągle go kupuję. Polecam wam te gołąbki - są obłędne - pisze Marzena, autorka bloga "Kulinarna Maniusia".

dtjboc0
4.2
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Kulinarna Maniusia
Źródło: Kulinarna Maniusia
Składniki
  • 500 g mięsa mielonego drobiowego
  • pół kapusty
  • 150 g ryżu jaśminowego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka panieru z ciecierzycy (można zastąpić mąką)
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • 100 g sera grana padano
  • olej do podsmażenia kotletów
  • 500 g sosu pomidorowego (u mnie domowy ze słoika)
Przepis

Mięso mielone przyprawić solą i pieprzem, dodać paprykę słodką i wyciśnięty ząbek czosnku. Cebulkę drobno posiekać i dodać do mięsa. Natkę pietruszki i bazylię również dodać do mięsa. Ryż jaśminowy ugotować i dodać do mięsa. Wbić jedno jajko i dodać mąkę oraz panier z ciecierzycy.

Kapustę bardzo drobno posiekać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach lub zmiksować lekko w kielichu blendera. Dodać do mięsa i wszystko razem wymieszać. Rozgrzać patelnię i dodać olej. Formować kotlety i podsmażyć chwilkę z dwóch stron na rumiano.

Do naczynia żaroodpornego wlać sos pomidorowy i ułożyć kotleciki. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, grzanie góra dół. Włożyć naczynie i piec gołąbki przez 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać serem, po upieczeniu posypać świeżą bazylią.

Oszukane gołąbki zapiekane pod serową pierzynką
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

16
11

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
Więcej tematów
dtjboc0

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj