Placki z kiszonej kapusty z kwaśną śmietaną
Warto też docenić smaki kuchni polskiej. Te proste placki z kiszonej kapusty zawsze miło wspominam. Z dodatkiem kwaśnej śmietany są przepyszne. Jeśli chcecie, możecie ten zestaw wzbogacić o dodatek produktu białkowego. Fajnie sprawdzi się wędzony łosoś, makrela lub pstrąg.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1 |
Rodzaj diety: |
- 300 g kiszonej kapusty
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- pół łyżeczki suszonego majeranku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka oleju do smażenia
- kwaśna śmietana do podania (opcjonalnie)
Kapustę dokładnie odciskamy. Sok warto zachować i np. wypić. Jest bardzo zdrowy. Kapustę drobno siekamy. W misce umieszczamy mąkę, mleko, jajko, dodajemy majeranek, około pół łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. Dokładnie mieszamy trzepaczką. Dokładamy kapustę, mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy małe porcje ciasta. Smażymy po kilka minut z każdej strony do zrumienienia i odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Podajemy z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Przepis pochodzi z książki Malwiry Bareły "Przepis pochodzi z książki Malwiry Bareły"
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze