Kapuściane placuszki. Regionalny przysmak
Znacie fuczki? To regionalny przysmak prosto z kuchni bieszczadzkiej. Wyglądają jak plackiz iemniaczane, jednak ich głównym składnikiem jest kapusta. Przepis pochodzi z bloga "Moniki Smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 400 g mąki wrocławskiej,
- 500 ml mleka,
- 2 niewielkie jajka,
- 2 żółtka,
- sól do smaku ok. 2 płaskie łyżeczki,
- ok. 500 g odciśniętej kapusty kiszonej,
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego,
- 2 płaskie łyżeczki kminku mielonego,
- 1 płaska łyżeczka suszonego cząbru.
Ponadto:
- olej rzepakowy do smażenia,
- śmietana 18 proc. lub jogurt naturalny.
Jajka, żółtka, mąkę i mleko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta (gęstsze niż na naleśniki). Ciasto odstawiamy na ok. 15 min, żeby uwolnić gluten. Ciasto zgęstnieje, w razie potrzeby dolewamy niewielką ilość mleka. Ciasto nabrane łyżką powinno powoli z niej spływać.
Odciśniętą kapustę drobno kroimy lub bardzo krótko siekamy za pomocą miksera. Do ciasta dodajemy kapustę, kminek, pieprz, cząber i całość mieszamy. Doprawiamy solą do smaku. Dajemy jej na samym końcu, ponieważ jej ilość zależy od smaku kapusty. Ciasto nabieramy dużą łyżką (wielkości placków ziemniaczanych), smażymy na oleju na złoty kolor. Upieczone fuczki przekładamy na ręcznik papierowy, do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Fuczki najlepiej smakują na gorąco z dodatkiem śmietany lub jogurtu.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze