Trwa ładowanie...
d4fgu3n
d4fgu3n

Kapuściane placuszki. Regionalny przysmak

Przepis

Znacie fuczki? To regionalny przysmak prosto z kuchni bieszczadzkiej. Wyglądają jak plackiz iemniaczane, jednak ich głównym składnikiem jest kapusta. Przepis pochodzi z bloga "Moniki Smakołyki".

3.8
(12 głosów)
Oceń:
d4fgu3n
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
Moniki Smakołyki
Składniki
  • 400 g mąki wrocławskiej,
  • 500 ml mleka,
  • 2 niewielkie jajka,
  • 2 żółtka,
  • sól do smaku ok. 2 płaskie łyżeczki,
  • ok. 500 g odciśniętej kapusty kiszonej,
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego,
  • 2 płaskie łyżeczki kminku mielonego,
  • 1 płaska łyżeczka suszonego cząbru.

Ponadto:

  • olej rzepakowy do smażenia,
  • śmietana 18 proc. lub jogurt naturalny.
Przepis

Jajka, żółtka, mąkę i mleko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta (gęstsze niż na naleśniki). Ciasto odstawiamy na ok. 15 min, żeby uwolnić gluten. Ciasto zgęstnieje, w razie potrzeby dolewamy niewielką ilość mleka. Ciasto nabrane łyżką powinno powoli z niej spływać.
Odciśniętą kapustę drobno kroimy lub bardzo krótko siekamy za pomocą miksera. Do ciasta dodajemy kapustę, kminek, pieprz, cząber i całość mieszamy. Doprawiamy solą do smaku. Dajemy jej na samym końcu, ponieważ jej ilość zależy od smaku kapusty. Ciasto nabieramy dużą łyżką (wielkości placków ziemniaczanych), smażymy na oleju na złoty kolor. Upieczone fuczki przekładamy na ręcznik papierowy, do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Fuczki najlepiej smakują na gorąco z dodatkiem śmietany lub jogurtu.

d4fgu3n
Kapuściane placuszki. Regionalny przysmak
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

24
1
Share
d4fgu3n
d4fgu3n
d4fgu3n
d4fgu3n
d4fgu3n