Pierogi a la pizza

Świetny pomysł na szybką przekąskę. Pierogi, które smakują równie dobrze jak pizza. Idealne dla dzieci i dorosłych. Podawać można z ketchupem lub sosem czosnkowym. Autorką przepisu jest Alina Jasińska z bloga Gotuj ze mną.

Domowa przekąska: pierogi a la pizzaDomowa przekąska: pierogi a la pizza
Alina Jasińska

CIASTO:

  • 1 łyżeczka (7 g) drożdży instant
  • 1/3 szklanki (75 ml) ciepłej wody
  • szczypta cukru
  • 3 i 1/2 szklanki mąki białej uniwersalnej
  • łyżka mąki żytniej lub pszennej razowej
  • 2 i 1/4 łyżeczki soli
  • 2/3 do 1 szklanki wody
  • dodatkowo mąka do posypania

FARSZ:

  • 6 polędwiczek z kurczaka
  • 6 suszonych pomidorów w oliwie pokrojonych w paski
  • oliwa z suszonych pomidorów
  • bakłażan
  • pokruszona mozarella
  • czosnek
  • mieszanka ziół włoskich
  • ketchup
  • pieprz

Przepis

Drożdże wsypać do miseczki, dodać szczyptę cukru, 3 łyżki letniej wody, wymieszać i odstawić na chwilę aż zaczną pracować, około 5 minut.

Przepis

Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól, szczyptę cukru i stopniowo dolewać wody, najpierw 1/2 szklanki. Jeżeli ciasto jest za gęste to dolać resztę wody. Można wyrabiać w mikserze, jak i hakiem do chleba. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Jeśli jest za suche dodać trochę wody, jeśli za mokre dodać mąki. Następnie odstawić na 5 minut. Ponownie wyrobić robotem lub ręcznie przez około 15 sekund. Odstawić na 2 minuty, żeby odpoczęło.

Przepis

Przełożyć na blat i ugniatać rękami, czyli złożyć na pół, nacisnąć powierzchnią dłoni, znowu złożyć na pół i nacisnąć i tak około 50 razy. Ugniatanie ręką zapobiegnie zbytniemu ogrzaniu się w robocie czy mikserze. Ciasto musi ładnie podrosnąć. Gotowe włożyć do suchej miski, przykryć ściereczką i odstawić aż podwoi swoją objętość. Najlepiej ciasto odpoczywa w temperaturze pokojowej.

Przepis

Ciasto zarobione według przepisu rozwałkować na prostokąt i pociąć na 12 kwadratów.

Przepis

Bakłażan pociąć w plasterki, posolić i pozostawić na papierowym ręczniku na 15 minut. Po tym czasie pociąć na paski i polać oliwą z pomidorów.

Przepis

Polędwiczki również pokroić w paseczki i polać oliwą z pomidorów. Grillować na patelni na złoty kolor.

Przepis

Kawałki ciasta posmarować ketchupem, położyć paski bakłażana, polędwiczki oraz plasterki czosnku. Posypać mozzarellą oraz doprawić przyprawami i pieprzem. Ciasto złożyć w trójkąt i brzegi zlepić widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 15 minut (do zrumienienia).

Przepis

Podawać z ulubionym sosem.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu