ycipk-2onj6q
ycipk-2onj6q

Pierogi a la pizza

Przepis

Świetny pomysł na szybką przekąskę. Pierogi, które smakują równie dobrze jak pizza. Idealne dla dzieci i dorosłych. Podawać można z ketchupem lub sosem czosnkowym. Autorką przepisu jest Alina Jasińska z bloga Gotuj ze mną.

Trwa ładowanie...
ycipk-2onj6q
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Domowa przekąska: pierogi a la pizza
gotuj-ze-mna.pl
Składniki

CIASTO:

  • 1 łyżeczka (7 g) drożdży instant
  • 1/3 szklanki (75 ml) ciepłej wody
  • szczypta cukru
  • 3 i 1/2 szklanki mąki białej uniwersalnej
  • łyżka mąki żytniej lub pszennej razowej
  • 2 i 1/4 łyżeczki soli
  • 2/3 do 1 szklanki wody
  • dodatkowo mąka do posypania

FARSZ:

  • 6 polędwiczek z kurczaka
  • 6 suszonych pomidorów w oliwie pokrojonych w paski
  • oliwa z suszonych pomidorów
  • bakłażan
  • pokruszona mozarella
  • czosnek
  • mieszanka ziół włoskich
  • ketchup
  • pieprz
Przepis

Drożdże wsypać do miseczki, dodać szczyptę cukru, 3 łyżki letniej wody, wymieszać i odstawić na chwilę aż zaczną pracować, około 5 minut.

Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól, szczyptę cukru i stopniowo dolewać wody, najpierw 1/2 szklanki. Jeżeli ciasto jest za gęste to dolać resztę wody. Można wyrabiać w mikserze, jak i hakiem do chleba. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Jeśli jest za suche dodać trochę wody, jeśli za mokre dodać mąki. Następnie odstawić na 5 minut. Ponownie wyrobić robotem lub ręcznie przez około 15 sekund. Odstawić na 2 minuty, żeby odpoczęło.

Przełożyć na blat i ugniatać rękami, czyli złożyć na pół, nacisnąć powierzchnią dłoni, znowu złożyć na pół i nacisnąć i tak około 50 razy. Ugniatanie ręką zapobiegnie zbytniemu ogrzaniu się w robocie czy mikserze. Ciasto musi ładnie podrosnąć. Gotowe włożyć do suchej miski, przykryć ściereczką i odstawić aż podwoi swoją objętość. Najlepiej ciasto odpoczywa w temperaturze pokojowej.

Ciasto zarobione według przepisu rozwałkować na prostokąt i pociąć na 12 kwadratów.

Bakłażan pociąć w plasterki, posolić i pozostawić na papierowym ręczniku na 15 minut. Po tym czasie pociąć na paski i polać oliwą z pomidorów.

Polędwiczki również pokroić w paseczki i polać oliwą z pomidorów. Grillować na patelni na złoty kolor.

Kawałki ciasta posmarować ketchupem, położyć paski bakłażana, polędwiczki oraz plasterki czosnku. Posypać mozzarellą oraz doprawić przyprawami i pieprzem. Ciasto złożyć w trójkąt i brzegi zlepić widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 15 minut (do zrumienienia).

Podawać z ulubionym sosem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pierogi a la pizza - Dodatkowe własności
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-2onj6q
ycipk-2onj6q
ycipk-2onj6q
ycipk-2onj6q
ycipk-2onj6q