Pierogi a la pizza
Świetny pomysł na szybką przekąskę. Pierogi, które smakują równie dobrze jak pizza. Idealne dla dzieci i dorosłych. Podawać można z ketchupem lub sosem czosnkowym. Autorką przepisu jest Alina Jasińska z bloga Gotuj ze mną.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
CIASTO:
- 1 łyżeczka (7 g) drożdży instant
- 1/3 szklanki (75 ml) ciepłej wody
- szczypta cukru
- 3 i 1/2 szklanki mąki białej uniwersalnej
- łyżka mąki żytniej lub pszennej razowej
- 2 i 1/4 łyżeczki soli
- 2/3 do 1 szklanki wody
- dodatkowo mąka do posypania
FARSZ:
- 6 polędwiczek z kurczaka
- 6 suszonych pomidorów w oliwie pokrojonych w paski
- oliwa z suszonych pomidorów
- bakłażan
- pokruszona mozarella
- czosnek
- mieszanka ziół włoskich
- ketchup
- pieprz
Drożdże wsypać do miseczki, dodać szczyptę cukru, 3 łyżki letniej wody, wymieszać i odstawić na chwilę aż zaczną pracować, około 5 minut.
Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól, szczyptę cukru i stopniowo dolewać wody, najpierw 1/2 szklanki. Jeżeli ciasto jest za gęste to dolać resztę wody. Można wyrabiać w mikserze, jak i hakiem do chleba. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Jeśli jest za suche dodać trochę wody, jeśli za mokre dodać mąki. Następnie odstawić na 5 minut. Ponownie wyrobić robotem lub ręcznie przez około 15 sekund. Odstawić na 2 minuty, żeby odpoczęło.
Przełożyć na blat i ugniatać rękami, czyli złożyć na pół, nacisnąć powierzchnią dłoni, znowu złożyć na pół i nacisnąć i tak około 50 razy. Ugniatanie ręką zapobiegnie zbytniemu ogrzaniu się w robocie czy mikserze. Ciasto musi ładnie podrosnąć. Gotowe włożyć do suchej miski, przykryć ściereczką i odstawić aż podwoi swoją objętość. Najlepiej ciasto odpoczywa w temperaturze pokojowej.
Ciasto zarobione według przepisu rozwałkować na prostokąt i pociąć na 12 kwadratów.
Bakłażan pociąć w plasterki, posolić i pozostawić na papierowym ręczniku na 15 minut. Po tym czasie pociąć na paski i polać oliwą z pomidorów.
Polędwiczki również pokroić w paseczki i polać oliwą z pomidorów. Grillować na patelni na złoty kolor.
Kawałki ciasta posmarować ketchupem, położyć paski bakłażana, polędwiczki oraz plasterki czosnku. Posypać mozzarellą oraz doprawić przyprawami i pieprzem. Ciasto złożyć w trójkąt i brzegi zlepić widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 15 minut (do zrumienienia).
Podawać z ulubionym sosem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze