WP
WP

Jak zrobić tort gołąbkowy? To prostsze niż myślisz - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Gotuj ze mną
Podziel się

Choć nazwa może być myląca, tort gołąbkowy to nie deser, a świetny pomysł na obiad. Przygotowuje się go dużo szybciej niż klasyczne gołąbki. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".

Składniki
  • główka białej kapusty
  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1 cebula posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju

Beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Do dekoracji:

  • małe pomidorki
  • posiekana natka pietruszki
WP
Przepis

Zagotować wodę w takim garnku, aby włożyć całą kapustę, posolić do smaku. Do wrzątku włożyć kapustę i gotować ok 5-7 minut. Wyjąć, wystudzić, wyciąć głąb i delikatnie zdjąć liście, ułożyć na talerzu.

Mięso wymieszać z ryżem. Posiekaną cebulę i posiekany czosnek zeszklić na łyżce oleju. Chwilę wystudzić dodać do mięsa. Wbić jajko doprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić.

Tortownicę o średnicy 20 cm posmarować olejem. Na dnie ułożyć liście kapusty tak, aby przykryć dno. Posypać pieprzem, następnie ułożyć warstwę mięsa. Kolejno układać warstwy kapusty i mięsa. Polać po wierzchu pozostałą oliwą. Wlać 1/4 szklanki wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać 45 minut, sprawdzić przed wyjęciem miękkość kapusty.

Masło rozgrzać w rondelku, dodać mąkę i wymieszać, nie rumienić. Podgrzewać i cały czas mieszać, powoli dolewać mleko, dodać musztardę, gałkę, pieprz, sól i mieszać do zgęstnienia.

Gotowy tort udekorować sosem, zieloną pietruszką i pomidorkami. Kroić jak tort na porcje i podawać polany beszamelem.

WP

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP