Trwa ładowanie...
d226rij
07-06-2019 13:49

Jak zrobić tort gołąbkowy? To prostsze niż myślisz

Przepis

Choć nazwa może być myląca, tort gołąbkowy to nie deser, a świetny pomysł na obiad. Przygotowuje się go dużo szybciej niż klasyczne gołąbki. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".

d226rij
4.4
(20 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Gotuj ze mną
Źródło: Gotuj ze mną
Składniki
  • główka białej kapusty
  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1 cebula posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju

Beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Do dekoracji:

  • małe pomidorki
  • posiekana natka pietruszki
Przepis

Zagotować wodę w takim garnku, aby włożyć całą kapustę, posolić do smaku. Do wrzątku włożyć kapustę i gotować ok 5-7 minut. Wyjąć, wystudzić, wyciąć głąb i delikatnie zdjąć liście, ułożyć na talerzu.

Mięso wymieszać z ryżem. Posiekaną cebulę i posiekany czosnek zeszklić na łyżce oleju. Chwilę wystudzić dodać do mięsa. Wbić jajko doprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić.

Tortownicę o średnicy 20 cm posmarować olejem. Na dnie ułożyć liście kapusty tak, aby przykryć dno. Posypać pieprzem, następnie ułożyć warstwę mięsa. Kolejno układać warstwy kapusty i mięsa. Polać po wierzchu pozostałą oliwą. Wlać 1/4 szklanki wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać 45 minut, sprawdzić przed wyjęciem miękkość kapusty.

Masło rozgrzać w rondelku, dodać mąkę i wymieszać, nie rumienić. Podgrzewać i cały czas mieszać, powoli dolewać mleko, dodać musztardę, gałkę, pieprz, sól i mieszać do zgęstnienia.

Gotowy tort udekorować sosem, zieloną pietruszką i pomidorkami. Kroić jak tort na porcje i podawać polany beszamelem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Jak zrobić tort gołąbkowy? To prostsze niż myślisz
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

68
22

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d226rij
d226rij
d226rij
d226rij
Więcej tematów
d226rij

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj