Jak zrobić tort gołąbkowy? To prostsze niż myślisz
Choć nazwa może być myląca, tort gołąbkowy to nie deser, a świetny pomysł na obiad. Przygotowuje się go dużo szybciej niż klasyczne gołąbki. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- główka białej kapusty
- 500 g mielonego mięsa
- 1 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
- 1 cebula posiekana
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- sól, pieprz
- 3 łyżki oleju
Beszamel:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 500 ml mleka
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Do dekoracji:
- małe pomidorki
- posiekana natka pietruszki
Zagotować wodę w takim garnku, aby włożyć całą kapustę, posolić do smaku. Do wrzątku włożyć kapustę i gotować ok 5-7 minut. Wyjąć, wystudzić, wyciąć głąb i delikatnie zdjąć liście, ułożyć na talerzu.
Mięso wymieszać z ryżem. Posiekaną cebulę i posiekany czosnek zeszklić na łyżce oleju. Chwilę wystudzić dodać do mięsa. Wbić jajko doprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić.
Tortownicę o średnicy 20 cm posmarować olejem. Na dnie ułożyć liście kapusty tak, aby przykryć dno. Posypać pieprzem, następnie ułożyć warstwę mięsa. Kolejno układać warstwy kapusty i mięsa. Polać po wierzchu pozostałą oliwą. Wlać 1/4 szklanki wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać 45 minut, sprawdzić przed wyjęciem miękkość kapusty.
Masło rozgrzać w rondelku, dodać mąkę i wymieszać, nie rumienić. Podgrzewać i cały czas mieszać, powoli dolewać mleko, dodać musztardę, gałkę, pieprz, sól i mieszać do zgęstnienia.
Gotowy tort udekorować sosem, zieloną pietruszką i pomidorkami. Kroić jak tort na porcje i podawać polany beszamelem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze