WAŻNE
TERAZ

Zmasowany atak Rosji na Ukrainę. Polska poderwała myśliwce

Jeleń duszony w kiszonej kapuście

Przygotowanie dziczyzny nie jest trudne, ale zajmuje więcej czasu. Zresztą nieważny jest czas, liczy się smak. Andrzej Polan zachęca do poznawania lokalnych smaków. Polska to piękny kraj, który ma Ci do zaoferowania prawdziwe kulinarne cuda. A więc biesiaduj z przyjaciółmi i smakuj chwile.

Jeleń duszony w kiszonej kapuścieJeleń duszony w kiszonej kapuście
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1,20 kg udźca jelenia
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 4 cebule
  • włoszczyzna
  • jałowiec, sól, pieprz, cząber, kminek mielony

Przepis

  • Mięso jelenia obtaczamy we wszystkich wcześniej zmiksowanych lub utłuczonych w moździerzu przyprawach i odstawiamy na co najmniej 12 godzin do lodówki, najlepiej na noc.
  • Po upływie tego czasu mięso wyjmujemy i wykładamy na patelnię na rozgrzany olej. Smażymy dokładnie z każdej strony, aż poczujemy aromat wszystkich przypraw.
  • W rondlu, w którym będziemy dusić mięso, układamy grube plastry cebuli i włoszczyzny, na to kładziemy mięso, zalewamy tłuszczem ze smażenia.
  • Podlewamy wodą i dusimy 1,5 godziny na średnim ogniu. Kiedy mięso stanie się prawie miękkie, a warzywa będą miękkie, dodajemy kapustę wraz z sokiem, w którym się znajduje. Przykrywamy ponownie i dusimy kolejną godzinę. Mięso zrobi się delikatne, soczyste i pachnące kapustą w sosie wybitnym.
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀