Trwa ładowanie...
d2tsenj
03-12-2021 11:01

Jeleń duszony w kiszonej kapuście

Przepis

Przygotowanie dziczyzny nie jest trudne, ale zajmuje więcej czasu. Zresztą nieważny jest czas, liczy się smak. Andrzej Polan zachęca do poznawania lokalnych smaków. Polska to piękny kraj, który ma Ci do zaoferowania prawdziwe kulinarne cuda. A więc biesiaduj z przyjaciółmi i smakuj chwile.

d2tsenj
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
fot. Grzegorz Grzeszczak
Źródło: fot. Grzegorz Grzeszczak
Składniki
  • 1,20 kg udźca jelenia
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 4 cebule
  • włoszczyzna
  • jałowiec, sól, pieprz, cząber, kminek mielony
Przepis
  • Mięso jelenia obtaczamy we wszystkich wcześniej zmiksowanych lub utłuczonych w moździerzu przyprawach i odstawiamy na co najmniej 12 godzin do lodówki, najlepiej na noc.
  • Po upływie tego czasu mięso wyjmujemy i wykładamy na patelnię na rozgrzany olej. Smażymy dokładnie z każdej strony, aż poczujemy aromat wszystkich przypraw.
  • W rondlu, w którym będziemy dusić mięso, układamy grube plastry cebuli i włoszczyzny, na to kładziemy mięso, zalewamy tłuszczem ze smażenia.
  • Podlewamy wodą i dusimy 1,5 godziny na średnim ogniu. Kiedy mięso stanie się prawie miękkie, a warzywa będą miękkie, dodajemy kapustę wraz z sokiem, w którym się znajduje. Przykrywamy ponownie i dusimy kolejną godzinę. Mięso zrobi się delikatne, soczyste i pachnące kapustą w sosie wybitnym.

Przepis pochodzi z książki Andrzeja Polana "Cztery pory roku na Polanie Smaków"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Jeleń duszony w kiszonej kapuście
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2tsenj
d2tsenj
d2tsenj
d2tsenj
Więcej tematów
d2tsenj