Jeleń duszony w kiszonej kapuście
Przygotowanie dziczyzny nie jest trudne, ale zajmuje więcej czasu. Zresztą nieważny jest czas, liczy się smak. Andrzej Polan zachęca do poznawania lokalnych smaków. Polska to piękny kraj, który ma Ci do zaoferowania prawdziwe kulinarne cuda. A więc biesiaduj z przyjaciółmi i smakuj chwile.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 1,20 kg udźca jelenia
- 1 kg kiszonej kapusty
- 4 cebule
- włoszczyzna
- jałowiec, sól, pieprz, cząber, kminek mielony
- Mięso jelenia obtaczamy we wszystkich wcześniej zmiksowanych lub utłuczonych w moździerzu przyprawach i odstawiamy na co najmniej 12 godzin do lodówki, najlepiej na noc.
- Po upływie tego czasu mięso wyjmujemy i wykładamy na patelnię na rozgrzany olej. Smażymy dokładnie z każdej strony, aż poczujemy aromat wszystkich przypraw.
- W rondlu, w którym będziemy dusić mięso, układamy grube plastry cebuli i włoszczyzny, na to kładziemy mięso, zalewamy tłuszczem ze smażenia.
- Podlewamy wodą i dusimy 1,5 godziny na średnim ogniu. Kiedy mięso stanie się prawie miękkie, a warzywa będą miękkie, dodajemy kapustę wraz z sokiem, w którym się znajduje. Przykrywamy ponownie i dusimy kolejną godzinę. Mięso zrobi się delikatne, soczyste i pachnące kapustą w sosie wybitnym.
Przepis pochodzi z książki Andrzeja Polana "Cztery pory roku na Polanie Smaków"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze