Trwa ładowanie...
d2jp3gf
14-11-2019 12:20

Góralska kwaśnica

Przepis

Kwaśnica to tradycyjna zupa, którą jada się w polskich górach. Nie może zabraknąć jej w menu zakopiańskich karczm. W tradycyjnej wersji dodaje się boczku, weganie zaś sięgają po wędzone śliwki. Są bardzo aromatyczne i mają specyficzny smak. Do wegańskiej kwaśnicy pasują jak ulał. Pamiętajcie, że kwaśnica to nie bigos.

Ma mniej składników, za to więcej wody — powinna być rzadka. Kapustę z dużą ilością wody najlepiej kupić na sprawdzonym targu. Można też sprzedawcę poprosić o wodę, w której kisiły się ogórki kiszone, i wlać ją do zupy. By była treściwsza, można do niej dodać odrobinę ugotowanej białej fasoli, ale myślę, że nie jest to konieczne. Pamiętajcie też o kminku! Sprawi, że kwaśnica będzie lżejsza dla żołądka. Nie lubicie ziaren kminku? Użyjcie mielonego.

d2jp3gf
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Rodzaj diety:
Okazja:
Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta
Źródło: Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta
Składniki
  • około 2 l bulionu warzywnego
  • 5–6 ziemniaków
  • 700 g kiszonej kapusty z dużą ilością wody
  • 2–3 wędzone śliwki
  • garść suszonych grzybów
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku lub 1 ½ łyżeczki kminku w ziarnach
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 jagody jałowca
  • 2–4 łyżki octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz
Przepis

Zagotuj bulion. Dodaj do niego obrane i pokrojone w centymetrową kostkę ziemniaki. Kiedy będą już lekko miękkie, dodaj kapustę. Ta kolejność jest ważna, ponieważ ziemniaki w kwaśnym towarzystwie kapusty będą gotować się znacznie dłużej. Dodaj wędzone śliwki, obrane ząbki czosnku, grzyby i wszystkie przyprawy. Jeśli płynu jest za mało, podlej kwaśnicę wodą, bulionem, a najlepiej wodą z kiszonej kapusty lub ogórków. Całość gotuj na małym ogniu. Poczekaj, aż kapusta zmięknie, po czym dopraw zupę octem jabłkowym do smaku, jeśli wyjdzie za mało kwaśna. Nie zapomnij o pieprzu i szczypcie soli.

Więcej pyszności w książce Alicji Rokickiej "Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Alicja Rokicka, autorka bloga "Wegan Nerd", zestawiła tradycyjne dania polskiej kuchni w wegańskiej wersji. Bezkrwawy roślinny stek? Soczewicowy pasztet pod chrzanową pierzynką? Góralska kwaśnica bez mięsa? Tak! Te święta nie mogą się nie udać!

Góralska kwaśnica
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2jp3gf
d2jp3gf
d2jp3gf
d2jp3gf
Więcej tematów
d2jp3gf