Góralska kwaśnica
Kwaśnica to tradycyjna zupa, którą jada się w polskich górach. Nie może zabraknąć jej w menu zakopiańskich karczm. W tradycyjnej wersji dodaje się boczku, weganie zaś sięgają po wędzone śliwki. Są bardzo aromatyczne i mają specyficzny smak. Do wegańskiej kwaśnicy pasują jak ulał. Pamiętajcie, że kwaśnica to nie bigos.
Ma mniej składników, za to więcej wody — powinna być rzadka. Kapustę z dużą ilością wody najlepiej kupić na sprawdzonym targu. Można też sprzedawcę poprosić o wodę, w której kisiły się ogórki kiszone, i wlać ją do zupy. By była treściwsza, można do niej dodać odrobinę ugotowanej białej fasoli, ale myślę, że nie jest to konieczne. Pamiętajcie też o kminku! Sprawi, że kwaśnica będzie lżejsza dla żołądka. Nie lubicie ziaren kminku? Użyjcie mielonego.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- około 2 l bulionu warzywnego
- 5–6 ziemniaków
- 700 g kiszonej kapusty z dużą ilością wody
- 2–3 wędzone śliwki
- garść suszonych grzybów
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 łyżeczka mielonego kminku lub 1 ½ łyżeczki kminku w ziarnach
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 3 jagody jałowca
- 2–4 łyżki octu jabłkowego
- sól
- pieprz
Zagotuj bulion. Dodaj do niego obrane i pokrojone w centymetrową kostkę ziemniaki. Kiedy będą już lekko miękkie, dodaj kapustę. Ta kolejność jest ważna, ponieważ ziemniaki w kwaśnym towarzystwie kapusty będą gotować się znacznie dłużej. Dodaj wędzone śliwki, obrane ząbki czosnku, grzyby i wszystkie przyprawy. Jeśli płynu jest za mało, podlej kwaśnicę wodą, bulionem, a najlepiej wodą z kiszonej kapusty lub ogórków. Całość gotuj na małym ogniu. Poczekaj, aż kapusta zmięknie, po czym dopraw zupę octem jabłkowym do smaku, jeśli wyjdzie za mało kwaśna. Nie zapomnij o pieprzu i szczypcie soli.
Więcej pyszności w książce Alicji Rokickiej "Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta"
Alicja Rokicka, autorka bloga "Wegan Nerd", zestawiła tradycyjne dania polskiej kuchni w wegańskiej wersji. Bezkrwawy roślinny stek? Soczewicowy pasztet pod chrzanową pierzynką? Góralska kwaśnica bez mięsa? Tak! Te święta nie mogą się nie udać!
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze