Wyśmienity kapuśniak z młodej kapusty z mięciutkimi pulpetami
Aromatyczny i esencjonalny kapuśniak z młodej kapusty może z powodzeniem zastąpić dwudaniowy obiad. Zupa jest sycąca i pyszna. Lepiej przygotuj duży garnek, bo rodzina z pewnością poprosi o dokładkę. Więcej pyszności na blogu "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- główka młodej kapusty
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 pietruszka (korzeń i natka)
- 1 jajko
- pomidory krojone w puszce
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- 3 młode ziemniaki pokrojone w kostkę
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
- 300 g mielonego mięsa dobrej jakości
- 1 kromka chleba tostowego, namoczonego w wodzie
Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek pokroić w kostkę, chwilę podsmażyć na oleju. Kapustę poszatkować, zalać 2 l wody, dodać pozostałe warzywa, pomidory z puszki i przyprawy. Gotować ok. 30 minut.
Mięso wymieszać z jajkiem i odciśniętym chlebem, posolić, dodać pieprzu, dokładnie wyrobić. Formować niewielkie pulpety i wrzucać do gotującego się kapuśniaku. Dodać ziemniaki, gotować jeszcze ok. 15 minut do miękkości pulpetów i ziemniaków. Posypać posiekaną natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczywem np. świeżą chrupiącą bagietką .
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze