Trwa ładowanie...
d2et8q7
d2et8q7

Wyśmienity kapuśniak z młodej kapusty z mięciutkimi pulpetami

Przepis

Aromatyczny i esencjonalny kapuśniak z młodej kapusty może z powodzeniem zastąpić dwudaniowy obiad. Zupa jest sycąca i pyszna. Lepiej przygotuj duży garnek, bo rodzina z pewnością poprosi o dokładkę. Więcej pyszności na blogu "Gotuj ze mną".

3.6
(9 głosów)
Oceń:
d2et8q7
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Zdjęcie
Gotuj ze mną
Składniki
  • główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka (korzeń i natka)
  • 1 jajko
  • pomidory krojone w puszce
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • 3 młode ziemniaki pokrojone w kostkę
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g mielonego mięsa dobrej jakości
  • 1 kromka chleba tostowego, namoczonego w wodzie
Przepis

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek pokroić w kostkę, chwilę podsmażyć na oleju. Kapustę poszatkować, zalać 2 l wody, dodać pozostałe warzywa, pomidory z puszki i przyprawy. Gotować ok. 30 minut.

Mięso wymieszać z jajkiem i odciśniętym chlebem, posolić, dodać pieprzu, dokładnie wyrobić. Formować niewielkie pulpety i wrzucać do gotującego się kapuśniaku. Dodać ziemniaki, gotować jeszcze ok. 15 minut do miękkości pulpetów i ziemniaków. Posypać posiekaną natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczywem np. świeżą chrupiącą bagietką .

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2et8q7
Wyśmienity kapuśniak z młodej kapusty z mięciutkimi pulpetami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

9
4
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d2et8q7
d2et8q7
d2et8q7
d2et8q7
d2et8q7