ycipk-brm3ii
ycipk-brm3ii

Wyśmienity kapuśniak z młodej kapusty z mięciutkimi pulpetami - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Gotuj ze mną
Podziel się

Aromatyczny i esencjonalny kapuśniak z młodej kapusty może z powodzeniem zastąpić dwudaniowy obiad. Zupa jest sycąca i pyszna. Lepiej przygotuj duży garnek, bo rodzina z pewnością poprosi o dokładkę. Więcej pyszności na blogu "Gotuj ze mną".

Składniki
  • główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka (korzeń i natka)
  • 1 jajko
  • pomidory krojone w puszce
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • 3 młode ziemniaki pokrojone w kostkę
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g mielonego mięsa dobrej jakości
  • 1 kromka chleba tostowego, namoczonego w wodzie
Przepis

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek pokroić w kostkę, chwilę podsmażyć na oleju. Kapustę poszatkować, zalać 2 l wody, dodać pozostałe warzywa, pomidory z puszki i przyprawy. Gotować ok. 30 minut.

Mięso wymieszać z jajkiem i odciśniętym chlebem, posolić, dodać pieprzu, dokładnie wyrobić. Formować niewielkie pulpety i wrzucać do gotującego się kapuśniaku. Dodać ziemniaki, gotować jeszcze ok. 15 minut do miękkości pulpetów i ziemniaków. Posypać posiekaną natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczywem np. świeżą chrupiącą bagietką .

ycipk-brm3ii

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-brm3ii
ycipk-brm3ii
ycipk-brm3ii