Trwa ładowanie...
d1oup5m
d1oup5m

Wyjątkowe gołąbki. Przygotujesz w niecałą godzinę

Przepis

Gołąbki tradycyjnie kojarzą się z sosem pomidorowym i mięsno-ryżowym farszem. W niektórych regionach podaje się liście kapusty faszerowane kaszą w towarzystwie sosu grzybowego. Monika, proponuje natomiast przepyszną wersję z nadzieniem z sezonowych warzyw i kaszy kuskus. Będzie pysznie! Więcej przepisów znajdziecie na blogu "Moniki smakołyki".

3.3
(15 głosów)
Oceń:
d1oup5m
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Zdjęcie
Moniki Smakołyki
Zdjęcie
Składniki
  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 szt. średniej wielkości białej cebuli
  • 1 niewielka, młoda cukinia
  • pęczek szczypiorku
  • 250 g kaszy kuskus
  • 3 łyżki suszonego koperku (może być świeży)
  • sól do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • ok. 1 l bulionu drobiowego
  • 2 płaskie łyżki masła klarowanego
  • 50 ml słodkiej śmietanki 30 proc.

Ponadto:

  • sól do gotowania
  • cukru na czubek łyżeczki
  • koperek do posypania
  • szczypiorek
Przepis

W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Z kapusty wycinamy głąb, sparzamy kilka min tak żeby liście były miękkie, pilnujemy żeby się nie rozpadły, przekładamy na cedzak. W czasie parzenia kapusty przygotowujemy pozostałe składniki.

Bulion doprowadzamy do wrzenia. Do garnka o szerokim dnie wsypujemy kuskus, zalewamy gorącym bulionem 1 cm ponad kaszę, przykrywamy i odstawiamy na kilka min., żeby napęczniał.

Cebule kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy, a cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię bardzo delikatnie odciskamy.

Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, szklimy na nim cebulę z dodatkiem soli i cukru. Dodajemy cukinię, chwilę przesmażamy, do odparowania powstałej wody, od czasu do czasu mieszamy. Dokładamy koperek, szczypiorek. Całość przekładamy do kuskusu, mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
Rada: uważamy z dodawaniem soli, ponieważ gołąbki dodatkowo będą dusiły się w bulionie.

Z każdego liścia, już po sparzeniu, delikatnie nożem ścinamy gruby nerw.
Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy.

Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, podsmażamy na nim gołąbki zaczynając od strony łączenia kapusty. Połowę bulionu (który nam pozostał) mieszamy ze śmietanką, zalewamy nim gołąbki, przykrywamy pokrywą i dusimy, do całkowitego wchłonięcia. Następnie wlewamy czysty bulion i nadal dusimy do momentu jego redukcji.

Wyjątkowe gołąbki. Przygotujesz w niecałą godzinę
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1oup5m

Podziel się opinią

15
16
Share
d1oup5m
d1oup5m

d1oup5m
d1oup5m
d1oup5m