Trwa ładowanie...
dtjboc0
24-07-2019 12:23

Wyjątkowe gołąbki. Przygotujesz w niecałą godzinę

Przepis

Gołąbki tradycyjnie kojarzą się z sosem pomidorowym i mięsno-ryżowym farszem. W niektórych regionach podaje się liście kapusty faszerowane kaszą w towarzystwie sosu grzybowego. Monika, proponuje natomiast przepyszną wersję z nadzieniem z sezonowych warzyw i kaszy kuskus. Będzie pysznie! Więcej przepisów znajdziecie na blogu "Moniki smakołyki".

dtjboc0
4.6
(15 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Moniki Smakołyki
Źródło: Moniki Smakołyki
Składniki
  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 szt. średniej wielkości białej cebuli
  • 1 niewielka, młoda cukinia
  • pęczek szczypiorku
  • 250 g kaszy kuskus
  • 3 łyżki suszonego koperku (może być świeży)
  • sól do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • ok. 1 l bulionu drobiowego
  • 2 płaskie łyżki masła klarowanego
  • 50 ml słodkiej śmietanki 30 proc.

Ponadto:

  • sól do gotowania
  • cukru na czubek łyżeczki
  • koperek do posypania
  • szczypiorek
Przepis

W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Z kapusty wycinamy głąb, sparzamy kilka min tak żeby liście były miękkie, pilnujemy żeby się nie rozpadły, przekładamy na cedzak. W czasie parzenia kapusty przygotowujemy pozostałe składniki.

Bulion doprowadzamy do wrzenia. Do garnka o szerokim dnie wsypujemy kuskus, zalewamy gorącym bulionem 1 cm ponad kaszę, przykrywamy i odstawiamy na kilka min., żeby napęczniał.

Cebule kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy, a cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię bardzo delikatnie odciskamy.

Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, szklimy na nim cebulę z dodatkiem soli i cukru. Dodajemy cukinię, chwilę przesmażamy, do odparowania powstałej wody, od czasu do czasu mieszamy. Dokładamy koperek, szczypiorek. Całość przekładamy do kuskusu, mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
Rada: uważamy z dodawaniem soli, ponieważ gołąbki dodatkowo będą dusiły się w bulionie.

Z każdego liścia, już po sparzeniu, delikatnie nożem ścinamy gruby nerw.
Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy.

Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, podsmażamy na nim gołąbki zaczynając od strony łączenia kapusty. Połowę bulionu (który nam pozostał) mieszamy ze śmietanką, zalewamy nim gołąbki, przykrywamy pokrywą i dusimy, do całkowitego wchłonięcia. Następnie wlewamy czysty bulion i nadal dusimy do momentu jego redukcji.

Wyjątkowe gołąbki. Przygotujesz w niecałą godzinę
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

16
17

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
Więcej tematów
dtjboc0

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj