Wyjątkowe gołąbki. Przygotujesz w niecałą godzinę
Gołąbki tradycyjnie kojarzą się z sosem pomidorowym i mięsno-ryżowym farszem. W niektórych regionach podaje się liście kapusty faszerowane kaszą w towarzystwie sosu grzybowego. Monika, proponuje natomiast przepyszną wersję z nadzieniem z sezonowych warzyw i kaszy kuskus. Będzie pysznie! Więcej przepisów znajdziecie na blogu "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
- 1 główka młodej kapusty
- 2 szt. średniej wielkości białej cebuli
- 1 niewielka, młoda cukinia
- pęczek szczypiorku
- 250 g kaszy kuskus
- 3 łyżki suszonego koperku (może być świeży)
- sól do smaku
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku
- ok. 1 l bulionu drobiowego
- 2 płaskie łyżki masła klarowanego
- 50 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
Ponadto:
- sól do gotowania
- cukru na czubek łyżeczki
- koperek do posypania
- szczypiorek
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Z kapusty wycinamy głąb, sparzamy kilka min tak żeby liście były miękkie, pilnujemy żeby się nie rozpadły, przekładamy na cedzak. W czasie parzenia kapusty przygotowujemy pozostałe składniki.
Bulion doprowadzamy do wrzenia. Do garnka o szerokim dnie wsypujemy kuskus, zalewamy gorącym bulionem 1 cm ponad kaszę, przykrywamy i odstawiamy na kilka min., żeby napęczniał.
Cebule kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy, a cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię bardzo delikatnie odciskamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, szklimy na nim cebulę z dodatkiem soli i cukru. Dodajemy cukinię, chwilę przesmażamy, do odparowania powstałej wody, od czasu do czasu mieszamy. Dokładamy koperek, szczypiorek. Całość przekładamy do kuskusu, mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
Rada: uważamy z dodawaniem soli, ponieważ gołąbki dodatkowo będą dusiły się w bulionie.
Z każdego liścia, już po sparzeniu, delikatnie nożem ścinamy gruby nerw.
Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy.
Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, podsmażamy na nim gołąbki zaczynając od strony łączenia kapusty. Połowę bulionu (który nam pozostał) mieszamy ze śmietanką, zalewamy nim gołąbki, przykrywamy pokrywą i dusimy, do całkowitego wchłonięcia. Następnie wlewamy czysty bulion i nadal dusimy do momentu jego redukcji.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze