Trwa ładowanie...
d40p0m4
d40p0m4

Pieczone pierogi z serem. Klasyka w nowym wydaniu

Przepis

Pierogi można robić na wiele przeróżnych sposobów. Alina, autorka bloga "Gotuj ze mną" proponuje pieczone pierożki z serem. - Pieczone z kruchego ciasta smakują wyśmienicie solo ale również jako dodatek do zup np czerwonego barszczyku. Nadzienie to kombinacja sera pleśniowego z białym . Ja podałam moje pierogi z sosem czosnkowym były świetne - przekonuje blogerka. Skusicie się?

2.5
(4 głosy)
Oceń:
d40p0m4
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Zdjęcie
Gotuj ze mną
Zdjęcie
Składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 kostki masła
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 100 g białego sera
  • 150 g sera gorgonzola
  • średnia papryka czerwona lub żółta
  • 4 pieczarki
  • żółtko
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Dodatkowo:

  • rozmącone jajko
  • sezam
Przepis

Z podanych składników zagnieść ciasto, wstawić na 30 minut do lodówki. Pieczarki posiekać, podsmażyć na oleju (10 minut), wystudzić. Ser biały przecisnąć przez praskę, dodać pokruszony ser pleśniowy, żółtko. Paprykę pokroić w kostkę dodać razem z pieczarkami do sera, całość dokładnie wymieszać.

Ciasto rozwałkować na okrągły placek, niezbyt gruby. Szklanką wykrawać kółka, na każdym układać łyżkę farszu, brzegi fantazyjnie zlepiać. Gotowe ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować jajkiem, posypać sezamem. Zapiekać około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pieczone pierogi z serem. Klasyka w nowym wydaniu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d40p0m4

Podziel się opinią

7
4
Share
d40p0m4
d40p0m4

d40p0m4
d40p0m4
d40p0m4