Pieczone pierogi z serem. Klasyka w nowym wydaniu
Pierogi można robić na wiele przeróżnych sposobów. Alina, autorka bloga "Gotuj ze mną" proponuje pieczone pierożki z serem. - Pieczone z kruchego ciasta smakują wyśmienicie solo ale również jako dodatek do zup np czerwonego barszczyku. Nadzienie to kombinacja sera pleśniowego z białym . Ja podałam moje pierogi z sosem czosnkowym były świetne - przekonuje blogerka. Skusicie się?
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 kostki masła
- 2 łyżki wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- 100 g białego sera
- 150 g sera gorgonzola
- średnia papryka czerwona lub żółta
- 4 pieczarki
- żółtko
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
- rozmącone jajko
- sezam
Z podanych składników zagnieść ciasto, wstawić na 30 minut do lodówki. Pieczarki posiekać, podsmażyć na oleju (10 minut), wystudzić. Ser biały przecisnąć przez praskę, dodać pokruszony ser pleśniowy, żółtko. Paprykę pokroić w kostkę dodać razem z pieczarkami do sera, całość dokładnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować na okrągły placek, niezbyt gruby. Szklanką wykrawać kółka, na każdym układać łyżkę farszu, brzegi fantazyjnie zlepiać. Gotowe ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować jajkiem, posypać sezamem. Zapiekać około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze