Trwa ładowanie...
d35d3xu
01-08-2019 12:20

Pieczone pierogi z serem. Klasyka w nowym wydaniu

Przepis

Pierogi można robić na wiele przeróżnych sposobów. Alina, autorka bloga "Gotuj ze mną" proponuje pieczone pierożki z serem. - Pieczone z kruchego ciasta smakują wyśmienicie solo ale również jako dodatek do zup np czerwonego barszczyku. Nadzienie to kombinacja sera pleśniowego z białym . Ja podałam moje pierogi z sosem czosnkowym były świetne - przekonuje blogerka. Skusicie się?

d35d3xu
2.5
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Gotuj ze mną
Źródło: Gotuj ze mną
Składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 kostki masła
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 100 g białego sera
  • 150 g sera gorgonzola
  • średnia papryka czerwona lub żółta
  • 4 pieczarki
  • żółtko
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Dodatkowo:

  • rozmącone jajko
  • sezam
Przepis

Z podanych składników zagnieść ciasto, wstawić na 30 minut do lodówki. Pieczarki posiekać, podsmażyć na oleju (10 minut), wystudzić. Ser biały przecisnąć przez praskę, dodać pokruszony ser pleśniowy, żółtko. Paprykę pokroić w kostkę dodać razem z pieczarkami do sera, całość dokładnie wymieszać.

Ciasto rozwałkować na okrągły placek, niezbyt gruby. Szklanką wykrawać kółka, na każdym układać łyżkę farszu, brzegi fantazyjnie zlepiać. Gotowe ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować jajkiem, posypać sezamem. Zapiekać około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pieczone pierogi z serem. Klasyka w nowym wydaniu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d35d3xu
d35d3xu
d35d3xu
d35d3xu
Więcej tematów
d35d3xu