Trwa ładowanie...
d2cnfso
18-12-2017 12:12

Pasztet z cielęciny z żurawiną. Odświętny polski specjał

Przepis

Świąteczne spotkania przy stole to okazja do porozmawiania i zjedzenia klasyków polskiej kuchni. Jednym z nich jest pyszny pasztet z cielęciny, z dodatkiem żurawiny. Na śniadanie lub kolację szczególną uwagę przykładamy do mięsno-owocowych pasztetów. Propozycje z dodatkiem suszonych owoców najbardziej kojarzą się ze specjalnymi okazjami. A taką są właśnie święta. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Królestwo garów".

d2cnfso
5.0
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
www.krolestwogarow.pl
Źródło: www.krolestwogarow.pl
Składniki
  • 2,5 kg cielęciny – karkówka, łopatka,
  • 400 g wieprzowiny,
  • 900 g podgardla,
  • 1 łyżeczka owoców ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilkanaście listków szałwii,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera
  • 1,5 kg wątróbki z indyka lub kurzej,
  • 200 g żurawiny suszonej,
  • 100 ml żurawinówki,
  • 180 g suchej bułki,
  • 300 g przecieru żurawinowego ze słoika,
  • 10 jajek,
  • 100 ml żurawinówki,
  • gałka muszkatołowa,
  • imbir mielony,
  • sól
Przepis

Mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy, włoszczyznę, zalać zimną wodą (tylko tyle, aby przykryć mięso) i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Odstawić do ostudzenia. Wyjąć mięso na półmisek. Wywar przecedzić, namoczyć w nim suchą bułkę. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku.

Żurawinę suszoną zalać 100 ml żurawinówki i zagotować, przykryć, odstawić do ostudzenia. Zemleć mięso razem z wątróbką, odciśniętą bułką i przecierem żurawinowym. Masę mięsną dokładnie wymieszać dodając do niej żurawinę namoczoną w żurawinówce, żurawinówkę, doprawiając do smaku świeżo tartą gałką muszkatołową, imbirem i solą.

Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50-60 minut.

Polecamy wideo: tradycyjne dania kuchni śląskiej

Pasztet z cielęciny z żurawiną. Odświętny polski specjał
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj