Trwa ładowanie...
d3hv204
d3hv204

Pasztet z cielęciny z żurawiną. Odświętny polski specjał

Przepis

Świąteczne spotkania przy stole to okazja do porozmawiania i zjedzenia klasyków polskiej kuchni. Jednym z nich jest pyszny pasztet z cielęciny, z dodatkiem żurawiny. Na śniadanie lub kolację szczególną uwagę przykładamy do mięsno-owocowych pasztetów. Propozycje z dodatkiem suszonych owoców najbardziej kojarzą się ze specjalnymi okazjami. A taką są właśnie święta. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Królestwo garów".

4.0
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Zdjęcie
www.krolestwogarow.pl
Składniki
  • 2,5 kg cielęciny – karkówka, łopatka,
  • 400 g wieprzowiny,
  • 900 g podgardla,
  • 1 łyżeczka owoców ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilkanaście listków szałwii,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera
  • 1,5 kg wątróbki z indyka lub kurzej,
  • 200 g żurawiny suszonej,
  • 100 ml żurawinówki,
  • 180 g suchej bułki,
  • 300 g przecieru żurawinowego ze słoika,
  • 10 jajek,
  • 100 ml żurawinówki,
  • gałka muszkatołowa,
  • imbir mielony,
  • sól
Przepis

Mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy, włoszczyznę, zalać zimną wodą (tylko tyle, aby przykryć mięso) i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Odstawić do ostudzenia. Wyjąć mięso na półmisek. Wywar przecedzić, namoczyć w nim suchą bułkę. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku.

Żurawinę suszoną zalać 100 ml żurawinówki i zagotować, przykryć, odstawić do ostudzenia. Zemleć mięso razem z wątróbką, odciśniętą bułką i przecierem żurawinowym. Masę mięsną dokładnie wymieszać dodając do niej żurawinę namoczoną w żurawinówce, żurawinówkę, doprawiając do smaku świeżo tartą gałką muszkatołową, imbirem i solą.

Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50-60 minut.

Zobacz także: pierogi pieczone z kapustą i grzybami

Polecamy wideo: tradycyjne dania kuchni śląskiej

Pasztet z cielęciny z żurawiną. Odświętny polski specjał
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1
Share
d3hv204
d3hv204
d3hv204
d3hv204
d3hv204