Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? Pudding z drożdżówki

Pudding z drożdżówki lub chałki to idealna propozycja na wykorzystanie nadmiaru słodkiego pieczywa. - Czasami specjalnie podsuszam mój ulubiony maślany placek drożdżowy, aby później zajadać się puddingiem, który może być doskonałym pomysłem na śniadanie, kolację lub też deser - pisze autorka bloga "Di bloguje".

Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? Pudding z drożdżówkiJak wykorzystać czerstwe pieczywo? Pudding z drożdżówki
Diana Rusiłowicz

Składniki

  • 300 g lekko suchej drożdżówki (może być chałka lub inne słodkie pieczywo)
  • 3 łyżki masła
  • 200 ml śmietanki 30-36 proc.
  • 200 ml mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 garść żurawiny
  • 50 ml rumu (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • 2-3 łyżki cukru

Przepis

Żurawinę należy zalać odrobiną alkoholu i chwilę podgrzać (np. w mikrofalówce), aby szybciej wchłonęła płyn. Drożdżówkę pokroić na kromki o grubości 1 cm i posmarować masłem.

Przepis

Kromki ułożyć w naczyniu żaroodpornym w taki sposób, aby na siebie nachodziły. Posypać żurawiną.

Przepis

Mleko, kremówkę, cukier wanilinowy, jajka oraz resztę alkoholu dokładnie zmiksować i przelać na pieczywo.

Przepis

Całość odstawić na 10-15 minut, aby drożdżówka/chałka wchłonęła część płynu i nie była sucha (najlepiej kromki delikatnie docisnąć).

Przepis

Po tym czasie wierzch posypać cukrem. Pudding piec około 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odczekać 10 minut i podawać.

Wybrane dla Ciebie
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯