Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? Pudding z drożdżówki
Pudding z drożdżówki lub chałki to idealna propozycja na wykorzystanie nadmiaru słodkiego pieczywa. - Czasami specjalnie podsuszam mój ulubiony maślany placek drożdżowy, aby później zajadać się puddingiem, który może być doskonałym pomysłem na śniadanie, kolację lub też deser - pisze autorka bloga "Di bloguje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Dodatkowo:
- 2-3 łyżki cukru
Żurawinę należy zalać odrobiną alkoholu i chwilę podgrzać (np. w mikrofalówce), aby szybciej wchłonęła płyn. Drożdżówkę pokroić na kromki o grubości 1 cm i posmarować masłem.
Kromki ułożyć w naczyniu żaroodpornym w taki sposób, aby na siebie nachodziły. Posypać żurawiną.
Mleko, kremówkę, cukier wanilinowy, jajka oraz resztę alkoholu dokładnie zmiksować i przelać na pieczywo.
Całość odstawić na 10-15 minut, aby drożdżówka/chałka wchłonęła część płynu i nie była sucha (najlepiej kromki delikatnie docisnąć).
Po tym czasie wierzch posypać cukrem. Pudding piec około 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odczekać 10 minut i podawać.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze