Trwa ładowanie...
d5lgs3b
d5lgs3b

Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? Pudding z drożdżówki

Przepis

Pudding z drożdżówki lub chałki to idealna propozycja na wykorzystanie nadmiaru słodkiego pieczywa. - Czasami specjalnie podsuszam mój ulubiony maślany placek drożdżowy, aby później zajadać się puddingiem, który może być doskonałym pomysłem na śniadanie, kolację lub też deser - pisze autorka bloga "Di bloguje".

1.0
(2 głosy)
Oceń:
d5lgs3b
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? Pudding z drożdżówki
Składniki
  • 300 g lekko suchej drożdżówki (może być chałka lub inne słodkie pieczywo)
  • 3 łyżki masła
  • 200 ml śmietanki 30-36 proc.
  • 200 ml mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 garść żurawiny
  • 50 ml rumu (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • 2-3 łyżki cukru
Przepis

Żurawinę należy zalać odrobiną alkoholu i chwilę podgrzać (np. w mikrofalówce), aby szybciej wchłonęła płyn. Drożdżówkę pokroić na kromki o grubości 1 cm i posmarować masłem.

Kromki ułożyć w naczyniu żaroodpornym w taki sposób, aby na siebie nachodziły. Posypać żurawiną.

Mleko, kremówkę, cukier wanilinowy, jajka oraz resztę alkoholu dokładnie zmiksować i przelać na pieczywo.

Całość odstawić na 10-15 minut, aby drożdżówka/chałka wchłonęła część płynu i nie była sucha (najlepiej kromki delikatnie docisnąć).

Po tym czasie wierzch posypać cukrem. Pudding piec około 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odczekać 10 minut i podawać.

Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? Pudding z drożdżówki
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d5lgs3b
d5lgs3b
d5lgs3b

d5lgs3b
d5lgs3b
d5lgs3b