Babcine cepeliny

Czas przypomnieć sobie smaki z dzieciństwa. Smaczne cepeliny przypomną nam o kuchni naszych babć. Farsz w środku możemy dopasować do naszych upodobań. Oto przepis na cepeliny z mięsem mielonym, cebulką i boczkiem. Przepis pochodzi z bloga Aliny Jasińskiej Gotuj ze mną.

Cepeliny czyli kartacze z mięsemCepeliny czyli kartacze z mięsem
Alina Jasińska

Składniki

  • ziemniaki mączyste – 1½ kg
  • mąka pszenna – 2-3 łyżki
  • mąka ziemniaczana – 2 łyżki
  • łopatka wieprzowa (zmielona) – 500 g
  • czosnek – 3 ząbki
  • suszony majeranek
  • natka pietruszki
  • cebula – 2 szt.
  • olej
  • sól
  • pieprz

Okrasa

  • cebula posiekana na drobno
  • 200 g boczku pokrojony w kostkę
  • 1 łyżka oleju

Przepis

Ilość mąki będzie zależała od rodzaju ziemniaków. Czasem będzie to więcej, jeśli ziemniaki okażą się bardziej wodniste. Ciasto musi być elastyczne, inaczej będzie się rozrywać.

Przepis

Farsz: czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na patelni. Dodać do mielonego mięsa. Doprawić według uznania i dokładnie wyrobić. Odstawić do lodówki.

Przepis

Ciasto: Ziemniaki obrać, połowę porcji ugotować, zmielić lub przecisnąć przez praskę. Drugą część zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ścierkę położyć na misce, włożyć starte ziemniaki, złapać końce ścierki i dobrze wycisnąć ziemniaki z soku. Sok pozostawić na chwilę, aż skrobia osiądzie na dnie miski. Sok odlać, a skrobię dodać do ziemniaków. Połączyć ze sobą ziemniaki surowe i gotowane. Dodać mąkę i dokładnie wyrobić elastyczne ciasto (jak na pierogi). Uformować rulon, odcinać kawałki po około 2 cm. Spłaszczyć na swojej dłoni, na środek wyłożyć łyżkę farszu. Zawijać brzegi do góry i dokładnie zlepić. Następnie uformować podłużny sopel. Obtoczyć w mące, ułożyć na stolnicy. Pozostałe cepeliny formować w ten sam sposób. Zagotować około 2 l posolonej wody. Na gotującą wodę wkładać kartacze, niech luźno pływają. Nie należy wkładać do wody wszystkich na raz. Kiedy wypłyną, pogotować jeszcze kilka minut i wyjmować łyżką cedzakową na talerz.

Przepis

Okrasa: na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulkę. Dodać boczek i razem zarumienić.

Przepis

Cepeliny polać okrasą i danie jest gotowane do podania.

Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg