Babcine cepeliny
Czas przypomnieć sobie smaki z dzieciństwa. Smaczne cepeliny przypomną nam o kuchni naszych babć. Farsz w środku możemy dopasować do naszych upodobań. Oto przepis na cepeliny z mięsem mielonym, cebulką i boczkiem. Przepis pochodzi z bloga Aliny Jasińskiej Gotuj ze mną.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Okrasa
- cebula posiekana na drobno
- 200 g boczku pokrojony w kostkę
- 1 łyżka oleju
Ilość mąki będzie zależała od rodzaju ziemniaków. Czasem będzie to więcej, jeśli ziemniaki okażą się bardziej wodniste. Ciasto musi być elastyczne, inaczej będzie się rozrywać.
Farsz: czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na patelni. Dodać do mielonego mięsa. Doprawić według uznania i dokładnie wyrobić. Odstawić do lodówki.
Ciasto: Ziemniaki obrać, połowę porcji ugotować, zmielić lub przecisnąć przez praskę. Drugą część zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ścierkę położyć na misce, włożyć starte ziemniaki, złapać końce ścierki i dobrze wycisnąć ziemniaki z soku. Sok pozostawić na chwilę, aż skrobia osiądzie na dnie miski. Sok odlać, a skrobię dodać do ziemniaków. Połączyć ze sobą ziemniaki surowe i gotowane. Dodać mąkę i dokładnie wyrobić elastyczne ciasto (jak na pierogi). Uformować rulon, odcinać kawałki po około 2 cm. Spłaszczyć na swojej dłoni, na środek wyłożyć łyżkę farszu. Zawijać brzegi do góry i dokładnie zlepić. Następnie uformować podłużny sopel. Obtoczyć w mące, ułożyć na stolnicy. Pozostałe cepeliny formować w ten sam sposób. Zagotować około 2 l posolonej wody. Na gotującą wodę wkładać kartacze, niech luźno pływają. Nie należy wkładać do wody wszystkich na raz. Kiedy wypłyną, pogotować jeszcze kilka minut i wyjmować łyżką cedzakową na talerz.
Okrasa: na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulkę. Dodać boczek i razem zarumienić.
Cepeliny polać okrasą i danie jest gotowane do podania.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze