Żurawina
Małe owoce w kolorze ciemnoczerwonym to żurawina, która zdecydowanie częściej pojawia się w kuchni w formie suszonej niż świeżej. Bez wątpienia jest jednak skarbnicą cennych witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na zdrowie.
Jesienią i zimą mamy świeże owoce żurawiny, a cały rok dostępne są w postaci mrożonki i suszone. Żurawina jest znakomitym dodatkiem do sałatek, składnikiem musli. Można z nich też wycisnąć sok, usmażyć konfitury, które podaje się do mięs. Żurawiny są nieodzownym dodatkiem do smażonego sera camembert i indyka.
Żurawina zawiera naturalne konserwanty, dzięki którym świeże owoce mogą być trzymane w lodówce nawet 3 miesiące. Jej owoce są jędrne i wyjątkowo zdrowe.
Żurawinę można wykorzystać do zrobienia kisielu, konfitury, dżemu, soku lub nalewki. Świetnie sprawdzi się jako sos do mięs lub serów.
Choć świeże owoce żurawiny są niskokaloryczne – 10 dag świeżych żurawin to tylko 46 kcal, to suszone mają ponad 300 kcal. Są to bowiem owoce kandyzowane. Podobnie z dżemem żurawinowym czy sokiem z tych owoców - to produkty dość mocno słodzone, bo żurawina jest cierpka w smaku. Jednak warto po nią sięgać nawet w postaci przetworzonej, bo nie traci swoich właściwości zdrowotnych.
Żurawina pozytywnie wpływa na rozszerzanie się naczyń krwionośnych, obniża cholesterol i normalizuje ciśnienie, a to wszystko dzięki zawartości flawonoidów, pektyn oraz potasu. Owoce żurawiny wzmacniają organizm i mają działanie bakteriobójcze.
W Polsce rośnie na Pomorzu, Pojezierzu Mazurskim, Podkarpaciu i na Lubelszczyźnie. Preferuje tereny podmokłe – bagna i torfowiska. W Stanach Zjednoczonych rodzinne farmerskie firmy na początku XX wieku zaczęły hodować ją na większą skalę.
To właśnie w Stanach Zjednoczonych żurawina jest wyjątkowo popularna. Przygotowuje się z niej między innymi sos żurawinowy podawany do indyka na Święto Dziękczynienia. Na bazie żurawiny można przyrządzić także sos cumberland podawany do dziczyzny.
Żurawinę można suszyć w domu, tak jak inne owoce lub grzyby. W procesie suszenia chodzi głównie o odparowanie wody z owoców, która jest jednocześnie dobrym środowiskiem dla potencjalnego rozwoju bakterii i drobnoustrojów.
Przed przystąpieniem do suszenia żurawinę trzeba dokładnie umyć, a następnie osuszyć. Suszyć możemy oczywiście w elektrycznych suszarkach, specjalnych urządzeniach dostępnych na rynku, ale wystarczy też zwykły piekarnik.