Trwa ładowanie...
d3k1g25

Żurawina

Shutterstock
Źródło: Shutterstock

Małe owoce w kolorze ciemnoczerwonym to żurawina, która zdecydowanie częściej pojawia się w kuchni w formie suszonej niż świeżej. Bez wątpienia jest jednak skarbnicą cennych witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na zdrowie.

Jesienią i zimą mamy świeże owoce żurawiny, a cały rok dostępne są w postaci mrożonki i suszone. Żurawina jest znakomitym dodatkiem do sałatek, składnikiem musli. Można z nich też wycisnąć sok, usmażyć konfitury, które podaje się do mięs. Żurawiny są nieodzownym dodatkiem do smażonego sera camembert i indyka.

Żurawina zawiera naturalne konserwanty, dzięki którym świeże owoce mogą być trzymane w lodówce nawet 3 miesiące. Jej owoce są jędrne i wyjątkowo zdrowe.

Żurawinę można wykorzystać do zrobienia kisielu, konfitury, dżemu, soku lub nalewki. Świetnie sprawdzi się jako sos do mięs lub serów.

Choć świeże owoce żurawiny są niskokaloryczne – 10 dag świeżych żurawin to tylko 46 kcal, to suszone mają ponad 300 kcal. Są to bowiem owoce kandyzowane. Podobnie z dżemem żurawinowym czy sokiem z tych owoców - to produkty dość mocno słodzone, bo żurawina jest cierpka w smaku. Jednak warto po nią sięgać nawet w postaci przetworzonej, bo nie traci swoich właściwości zdrowotnych.

Żurawina pozytywnie wpływa na rozszerzanie się naczyń krwionośnych, obniża cholesterol i normalizuje ciśnienie, a to wszystko dzięki zawartości flawonoidów, pektyn oraz potasu. Owoce żurawiny wzmacniają organizm i mają działanie bakteriobójcze.

W Polsce rośnie na Pomorzu, Pojezierzu Mazurskim, Podkarpaciu i na Lubelszczyźnie. Preferuje tereny podmokłe – bagna i torfowiska. W Stanach Zjednoczonych rodzinne farmerskie firmy na początku XX wieku zaczęły hodować ją na większą skalę.

To właśnie w Stanach Zjednoczonych żurawina jest wyjątkowo popularna. Przygotowuje się z niej między innymi sos żurawinowy podawany do indyka na Święto Dziękczynienia. Na bazie żurawiny można przyrządzić także sos cumberland podawany do dziczyzny.

Żurawinę można suszyć w domu, tak jak inne owoce lub grzyby. W procesie suszenia chodzi głównie o odparowanie wody z owoców, która jest jednocześnie dobrym środowiskiem dla potencjalnego rozwoju bakterii i drobnoustrojów.

Przed przystąpieniem do suszenia żurawinę trzeba dokładnie umyć, a następnie osuszyć. Suszyć możemy oczywiście w elektrycznych suszarkach, specjalnych urządzeniach dostępnych na rynku, ale wystarczy też zwykły piekarnik.

Przepisy

d3k1g25
d3k1g25
d3k1g25
d3k1g25
d3k1g25
d3k1g25
Więcej tematów
d3k1g25

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj