Żur wigilijny
W wielu polskich domach na wigilijnym stole obok czerwonego barszczu pojawia się postny żur z suszonymi grzybami. Taki żur jest smaczny, lekko kwaskowy, pachnie grzybami. Podajemy go z ziemniakami.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- ok. 800 ml zakwasu
- 3 łyżki sosu sojowego TaoTao
- kawałek selera
- 2 pietruszki
- kilka suszonych grzybów
- szczypta pieprzu
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
Przepis
Do około 2/3 litra wody wkładamy pietruszkę, seler, grzyby i dodajemy 3 łyżki sosu sojowego. Gotujemy, aż do momentu kiedy warzywa będą miękkie. Wywar przecedzamy i dodajemy do niego zakwas, wyciśnięte ząbki czosnku oraz liść laurowy. Przyprawiamy pieprzem do smaku. Podajemy z gotowanymi ziemniakami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl