Żur wigilijny
W wielu polskich domach na wigilijnym stole obok czerwonego barszczu pojawia się postny żur z suszonymi grzybami. Taki żur jest smaczny, lekko kwaskowy, pachnie grzybami. Podajemy go z ziemniakami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- ok. 800 ml zakwasu
- 3 łyżki sosu sojowego TaoTao
- kawałek selera
- 2 pietruszki
- kilka suszonych grzybów
- szczypta pieprzu
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
Do około 2/3 litra wody wkładamy pietruszkę, seler, grzyby i dodajemy 3 łyżki sosu sojowego. Gotujemy, aż do momentu kiedy warzywa będą miękkie. Wywar przecedzamy i dodajemy do niego zakwas, wyciśnięte ząbki czosnku oraz liść laurowy. Przyprawiamy pieprzem do smaku. Podajemy z gotowanymi ziemniakami.
Przepis dodał użytkownik k.k.wieckowicz
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze