Trwa ładowanie...
d30dukn
d30dukn

Żur wigilijny

Przepis

W wielu polskich domach na wigilijnym stole obok czerwonego barszczu pojawia się postny żur z suszonymi grzybami. Taki żur jest smaczny, lekko kwaskowy, pachnie grzybami. Podajemy go z ziemniakami.

3.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Żur wigilijny
123
Składniki
  • ok. 800 ml zakwasu
  • 3 łyżki sosu sojowego TaoTao
  • kawałek selera
  • 2 pietruszki
  • kilka suszonych grzybów
  • szczypta pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
Przepis

Do około 2/3 litra wody wkładamy pietruszkę, seler, grzyby i dodajemy 3 łyżki sosu sojowego. Gotujemy, aż do momentu kiedy warzywa będą miękkie. Wywar przecedzamy i dodajemy do niego zakwas, wyciśnięte ząbki czosnku oraz liść laurowy. Przyprawiamy pieprzem do smaku. Podajemy z gotowanymi ziemniakami.

Przepis dodał użytkownik k.k.wieckowicz

Żur wigilijny
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d30dukn
d30dukn
d30dukn
d30dukn
Więcej tematów
d30dukn