Pieczona karkówka
Dobrze dobrane przyprawy to połowa sukcesu pysznego mięsa. Nie mniej ważna jest technika pieczenia. Niezbędny będzie do tego termometr, który dostaniemy w większości sklepów z wyposażeniem do kuchni. Tak zrobiona karkówka sprawdzi się na obiad nie tylko od święta.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- kilogram karkówki
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego,
- 1 łyżeczka ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka kolendry,
- 1/2 łyżeczki gorczycy,
- 3 listki laurowe,
- 8 goździków,
- 4 ząbki czosnku,
- płaska łyżka soli Dodatkowo:
- termometr do mięsa
Wszystkie przyprawy zmielić, czosnek rozgnieść, wymieszać z solą. Mieszanką ziół natrzeć mięso i odstawić na 30 minut. W mięso włożyć termometr i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Gdy temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 72 stopnie, nastawić piekarnik na 200 stopni i piec, aż temperatura dojdzie do 76 stopni. Wyjąć mięso i odstawić na 5-10 minut. W trakcie pieczenia polać mięso wodą, winem lub piwem. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Zobacz także: zupa chrzanowa nie tylko na Wielkanoc
Podziel się opinią
Komentarze