Trwa ładowanie...
d3pksrq
d3pksrq

Pieczona karkówka

Przepis

Dobrze dobrane przyprawy to połowa sukcesu pysznego mięsa. Nie mniej ważna jest technika pieczenia. Niezbędny będzie do tego termometr, który dostaniemy w większości sklepów z wyposażeniem do kuchni. Tak zrobiona karkówka sprawdzi się na obiad nie tylko od święta.

3.2
(25 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Pieczona karkówka
www.krolestwogarow.pl
Składniki
  • kilogram karkówki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego,
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka kolendry,
  • 1/2 łyżeczki gorczycy,
  • 3 listki laurowe,
  • 8 goździków,
  • 4 ząbki czosnku,
  • płaska łyżka soli Dodatkowo:
  • termometr do mięsa
Przepis

Wszystkie przyprawy zmielić, czosnek rozgnieść, wymieszać z solą. Mieszanką ziół natrzeć mięso i odstawić na 30 minut. W mięso włożyć termometr i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Gdy temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 72 stopnie, nastawić piekarnik na 200 stopni i piec, aż temperatura dojdzie do 76 stopni. Wyjąć mięso i odstawić na 5-10 minut. W trakcie pieczenia polać mięso wodą, winem lub piwem. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Zobacz także: zupa chrzanowa nie tylko na Wielkanoc

Pieczona karkówka
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

54
18
Share
d3pksrq
d3pksrq
d3pksrq
d3pksrq
d3pksrq