Trwa ładowanie...
d3b3on1
d3b3on1

Tuszonka w słoiku

Przepis

Tuszonka to rodzaj mięsnej konserwy. Niegdyś była bardzo popularna, dziś to nieco zapomniany wyrób. Tuszonkę możemy przyrządzić w domu.

4.4
(8 głosów)
Oceń:
d3b3on1
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Tuszonka w słoiku
"Domowe wędliny"
Tuszonka w słoiku
Składniki
  • 3 kg łopatki,
  • 1 główka czosnku,
  • 1½ łyżki soli,
  • 6 liści laurowych,
  • 8 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 ziaren jałowca,
  • 1 szklanka przegotowanej wody,
  • 30 g żelatyny,
  • pieprz młotkowany z kolendrą do smaku.
Przepis

Mięso opłukać i pokroić na małe kawałki. Włożyć do pojemnika i wymieszać z przyprawami rozdrobnionymi w moździerzu, wodą i żelatyną (czosnek pokroić w plasterki). Odstawić na 12 godzin do lodówki. Następnie farsz przełożyć do wyparzonych słoików. Pasteryzować przez 3 dni – pierwszego dnia 2½ godziny, drugiego – 2 godziny, a trzeciego – 1 godzinę.

Więcej przepisów znajdziesz w książce "Wedliny domowe" Stanisława Klimaja i Henryka Rajchelta

  Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Tuszonka w słoiku
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

110
14
Share
d3b3on1
d3b3on1
d3b3on1

d3b3on1
d3b3on1
d3b3on1