Tuszonka w słoiku
Tuszonka to rodzaj mięsnej konserwy. Niegdyś była bardzo popularna, dziś to nieco zapomniany wyrób. Tuszonkę możemy przyrządzić w domu.
Redakcja WP Kuchnia
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Mięso opłukać i pokroić na małe kawałki. Włożyć do pojemnika i wymieszać z przyprawami rozdrobnionymi w moździerzu, wodą i żelatyną (czosnek pokroić w plasterki). Odstawić na 12 godzin do lodówki. Następnie farsz przełożyć do wyparzonych słoików. Pasteryzować przez 3 dni – pierwszego dnia 2½ godziny, drugiego – 2 godziny, a trzeciego – 1 godzinę.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl