Trwa ładowanie...
d3kt4pg
18-11-2019 13:44

Flaczki z boczniakow

Przepis

Flaki to tradycyjna potrawa polskiej kuchni. Jednak nie wszyscy zajadają się nią ze smakiem. Niektórych odstrasza już sama nazwa dania. Joanna, autorka bloga "Królestwo garów", proponuje wegetariańską wersję flaczków. W tej wersji zupa posmakuje nawet niejadkom.

d3kt4pg
1.6
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3

Rodzaj diety:
Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów
Składniki
  • 500 g boczniaków
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 ziarna ziela angielskie
  • 6 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • gałka muszkatołowa
  • 1,5-2 łyżeczka majeranku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • olej lub oliwa do smażenia
Przepis

Boczniaki oczyścić, pokroić w paski o szerokości około 0,5 cm. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i pokroić w cienkie zapałki (julienne) lub zetrzeć na tarce o średnich oczkach. W garnku o grubym dnie podsmażyć boczniaki na tłuszczu, dodać warzywa, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, chwilę razem smażyć. Wlać bulion, gotować około 10 minut. Dodać imbir, majeranek i zagotować. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą, pieprzem i ewentualnie imbirem i majerankiem, zagotować.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Flaczki z boczniakow
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

25
6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3kt4pg
d3kt4pg
d3kt4pg
d3kt4pg
Więcej tematów
d3kt4pg