Trwa ładowanie...
d23lf3f
d23lf3f

Flaczki z boczniakow

Przepis

Flaki to tradycyjna potrawa polskiej kuchni. Jednak nie wszyscy zajadają się nią ze smakiem. Niektórych odstrasza już sama nazwa dania. Joanna, autorka bloga "Królestwo garów", proponuje wegetariańską wersję flaczków. W tej wersji zupa posmakuje nawet niejadkom.

1.0
(5 głosów)
Oceń:
d23lf3f
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3

Rodzaj diety:
flaczki z boczniaków
Królestwo garów
Składniki
  • 500 g boczniaków
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 ziarna ziela angielskie
  • 6 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • gałka muszkatołowa
  • 1,5-2 łyżeczka majeranku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • olej lub oliwa do smażenia
Przepis

Boczniaki oczyścić, pokroić w paski o szerokości około 0,5 cm. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i pokroić w cienkie zapałki (julienne) lub zetrzeć na tarce o średnich oczkach. W garnku o grubym dnie podsmażyć boczniaki na tłuszczu, dodać warzywa, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, chwilę razem smażyć. Wlać bulion, gotować około 10 minut. Dodać imbir, majeranek i zagotować. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą, pieprzem i ewentualnie imbirem i majerankiem, zagotować.

Polecamy też: tort czekoladowy korzenny

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d23lf3f
Flaczki z boczniakow
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

24
6
Share
d23lf3f
d23lf3f
d23lf3f
d23lf3f
d23lf3f