Flaczki z boczniakow
Flaki to tradycyjna potrawa polskiej kuchni. Jednak nie wszyscy zajadają się nią ze smakiem. Niektórych odstrasza już sama nazwa dania. Joanna, autorka bloga "Królestwo garów", proponuje wegetariańską wersję flaczków. W tej wersji zupa posmakuje nawet niejadkom.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3 |
Rodzaj diety: |
- 500 g boczniaków
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- kawałek selera
- 3 ziarna ziela angielskie
- 6 ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
- gałka muszkatołowa
- 1,5-2 łyżeczka majeranku
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- olej lub oliwa do smażenia
Boczniaki oczyścić, pokroić w paski o szerokości około 0,5 cm. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i pokroić w cienkie zapałki (julienne) lub zetrzeć na tarce o średnich oczkach. W garnku o grubym dnie podsmażyć boczniaki na tłuszczu, dodać warzywa, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, chwilę razem smażyć. Wlać bulion, gotować około 10 minut. Dodać imbir, majeranek i zagotować. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą, pieprzem i ewentualnie imbirem i majerankiem, zagotować.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze