Flaczki z boczniakow

Flaki to tradycyjna potrawa polskiej kuchni. Jednak nie wszyscy zajadają się nią ze smakiem. Niektórych odstrasza już sama nazwa dania. Joanna, autorka bloga "Królestwo garów", proponuje wegetariańską wersję flaczków. W tej wersji zupa posmakuje nawet niejadkom.

flaczki z boczniakówflaczki z boczniaków
Joanna Krzewińska

Składniki

  • 500 g boczniaków
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 ziarna ziela angielskie
  • 6 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • gałka muszkatołowa
  • 1,5-2 łyżeczka majeranku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • olej lub oliwa do smażenia

Przepis

Boczniaki oczyścić, pokroić w paski o szerokości około 0,5 cm. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i pokroić w cienkie zapałki (julienne) lub zetrzeć na tarce o średnich oczkach. W garnku o grubym dnie podsmażyć boczniaki na tłuszczu, dodać warzywa, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, chwilę razem smażyć. Wlać bulion, gotować około 10 minut. Dodać imbir, majeranek i zagotować. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą, pieprzem i ewentualnie imbirem i majerankiem, zagotować.

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm