Wytrawne walentynkowe babeczki. Smakują bajecznie
Czy uważasz, że większość walentynkowych zwyczajów jest ckliwa i przesłodzona? Masz już dość lukru i ciastek w kształcie serduszek? Jest wiele sposobów na okazanie miłości, a przez żołądek do serca można trafić nie tylko za pomocą słodyczy. Wypróbujcie nasz przepis na wytrawne babeczki.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Okazja: |
- pieczarki
- 3 kiełbaski np. Ślązaczki Berger
- 50 g sera koziego
- 1 duża czerwona cebula
- 2 jajka
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 250 g mąki razowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 150 ml oliwy z oliwek
Kiełbaski, pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni, odstawić do ostygnięcia. Dodać pokruszony ser kozi i drobno posiekaną natkę pietruszki. Masę przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Jaja zmieszać z jogurtem naturalnym oraz oliwą. Mokre składniki połączyć z suchymi, dodając wcześniej przygotowaną masę. Ciasto delikatnie wymieszać.
Foremki muffinkowe napełnić ciastem i wstawić do piekarnika. Piec około 25 min w temperaturze 180 st. C.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze