Placki ziemniaczane z mięsem z kurczaka
- W lodówce zostało mi osiem gotowanych pałek z kurczaka, musiałam jakoś je spożytkować, bo nie lubię wyrzucać jedzenia. Mąż podpowiedział placki ziemniaczane. Muszę przyznać, że smak pozytywnie mnie zaskoczył. Chrupiące placki ziemniaczane tarte na grubych oczkach, a w środku soczyste mięsko z kurczaka - zachęca Joanna, autorka bloga "Krylowa kuchnia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- mięso z 8 gotowanych pałek z kurczaka (ok. 500 g)
- 1 kg ziemniaków
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Na sos:
- 300 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka ketchupu
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Mięso pokroić na kawałki, jednak nie za drobne, aby było dobrze wyczuwalne. Ziemniaki obrać i zetrzeć na jarzynowej tarce. Dodać posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, mąkę, mięso i przyprawy, dokładnie wymieszać. Placki smażyć z obu stron na złoto.
Majonez wymieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ketchup sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut do lodówki. Gorące placki serwować z sosem. Smacznego!
Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia
src="https://d.wpimg.pl/798881416-192184521/ciasto.JPG"/>
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze