Trwa ładowanie...
d1vugre
d1vugre

Soczyste klopsiki w esencjonalnym sosie z figami

Przepis

Jest taki czas w ciągu roku, że po malinach i brzoskwiniach na krótką chwilę
pojawiają się w sprzedaży figi. Sezon na te owoce jest bardzo krótki, więc zazwyczaj
trzeba wykazać się niezłym refleksem, żeby załapać się na te najlepsze.
Ja uwielbiam przygotowywać je na słono. Zazwyczaj lądują u mnie w jakiejś
sałatce, ale ostatnio zachwyciłem się klopsami z jagnięcej łopatki, które w kremowym
i gęstym sosie z masłem i odrobiną rodzynek dostały nowego wymiaru
poprzez dodanie ćwiartek świeżych fig.

4.0
(2 głosy)
Oceń:
d1vugre
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
Materiały prasowe
Zdjęcie
Składniki
  • 600 g mielonego udźca z indyka
  • 400 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
  • 1 duża biała cebula
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 3 łyżki wody
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • olej do smażenia

Sos

  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 czubate łyżki masła
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • garść rodzynek
  • 3 figi pokrojone w ćwiartki
Przepis

Cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż powoli na odrobinie oleju z brązowym cukrem i szczyptą soli, aż będzie apetycznie skarmelizowana.

Mielone mięso przełóż do miski i dodaj do niego wędzoną paprykę, sól, pieprz, wodę, skarmelizowaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na przynajmniej 30 min.

Po tym czasie lekko zwilżonymi dłońmi formuj z mięsa małe, przypominające wielkością piłeczkę do ping-ponga klopsiki. Smaż je na dużej patelni z rozgrzanym olejem po ok. 5 min z każdej strony. Następnie dorzuć do nich rodzynki, wlej jasny i ciemny sos sojowy, sos Worcestershire i dodaj zimne masło. Dzięki temu na patelni powstanie apetyczny, gęsty i kremowy sos. Zamieszaj wszystko ostrożnie, przykryj patelnię i duś razem ok. 5 min. Na samym końcu dodaj na patelnię pokrojone w ćwiartki figi i dobrze wymieszaj.

Uwielbiam ten smak. Jeżeli chcesz, możesz na wierzchu pokruszyć troszkę ricotty, która swoim lekko śmietankowym smakiem nada całości delikatnego akcentu. Ja zazwyczaj podaję klopsiki z puree z gotowanej w mleku pietruszki i dużą miską zielonej sałaty z oliwa i sokiem z cytryny.

Przepis pochodzi z książki Joanny Jędrzejczyk i Janka Paszkowskiego "Jedz, śmiej się i walcz!"

Materiały prasowe
Soczyste klopsiki w esencjonalnym sosie z figami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
2
Share
d1vugre
d1vugre
d1vugre

d1vugre
d1vugre
d1vugre