Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny
Chociaż gulasz to tradycyjne danie kuchni irlandzkiej, nie znajdziemy oficjalnego przepisu na jego podanie. Czasem serwowany jest z kaszą, a czasem tylko z ziemniakami. Receptury różnią się też rodzajem wykorzystanego mięsa. Z pewnością odwiedzając ten kraj natkniemy się na gulasz z jagnięciną, cielęciną lub wołowiną. Jesteście ciekawi, czym skradł serca Irlandczyków? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g wołowiny
- 400 g ziemniaków
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 500 ml bulionu
- 5 marchewek
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- rozmaryn
- tymianek
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Przepis
Wołowinę kroimy w dużą kostkę i smażymy na oliwie do momentu, aż mięso zbrązowieje. Podsmażone kawałki wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy sól i pieprz oraz rozmaryn, tymianek i natkę pietruszki. Całość dusimy na małym ogniu przez ok. 90 minut. Następnie kroimy ziemniaki, marchew i cebulę na duże kawałki, po czym dodajemy je razem z czosnkiem i ugotowaną wcześniej kaszą. Gulasz dusimy przez kolejne 30 minut.