Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny
Chociaż gulasz to tradycyjne danie kuchni irlandzkiej, nie znajdziemy oficjalnego przepisu na jego podanie. Czasem serwowany jest z kaszą, a czasem tylko z ziemniakami. Receptury różnią się też rodzajem wykorzystanego mięsa. Z pewnością odwiedzając ten kraj natkniemy się na gulasz z jagnięciną, cielęciną lub wołowiną. Jesteście ciekawi, czym skradł serca Irlandczyków? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 500 g wołowiny
- 400 g ziemniaków
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 500 ml bulionu
- 5 marchewek
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- rozmaryn
- tymianek
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Wołowinę kroimy w dużą kostkę i smażymy na oliwie do momentu, aż mięso zbrązowieje. Podsmażone kawałki wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy sól i pieprz oraz rozmaryn, tymianek i natkę pietruszki. Całość dusimy na małym ogniu przez ok. 90 minut. Następnie kroimy ziemniaki, marchew i cebulę na duże kawałki, po czym dodajemy je razem z czosnkiem i ugotowaną wcześniej kaszą. Gulasz dusimy przez kolejne 30 minut.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze