Pasztet z soczewicy. Smaczna konkurencja dla mięsnego specjału

Pasztet z soczewicy to świetna alternatywa dla klasycznego mięsnego pasztetu. Jest kremowy, wyrazisty w smaku i bardzo zdrowy. Przepis poleca Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".

Pasztet z soczewicy. Smaczna konkurencja dla mięsnego specjałuPasztet z soczewicy. Smaczna konkurencja dla mięsnego specjału
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 4 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 1/3 średniego selera
  • 1/2 średniego pora
  • 1 duża cebula
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 150 ml ulubionego oleju lub oliwy (ja użyłam oleju słonecznikowego)
  • sól do smaku
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonego suszonego czosnku
  • 2 jajka

Przepis

  • Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą na sicie, a następnie odsącz. Przełóż do garnka o grubszym dnie, wlej 2 szklanki wody (500 ml) i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 15 minut. Mieszaj soczewicę co jakiś czas, aby się nie przypaliła. Kiedy będzie już miękka, zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
  • Marchewkę, selera i pietruszkę obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i rozetrzyj końcówką noża ze szczyptą soli.
  • Pora przekrój wzdłuż, wypłucz dokładnie i posiekaj.
  • Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju lub oliwy. Następnie partiami dodawaj warzywa: cebulę, a kiedy się zeszkli dołożyć por. Kiedy por podsmaży się z cebulą, dodaj kolejno marchew, pietruszkę i selera. Warzywa podsmażaj przez około 5 minut, mieszając, aby mnie przypaliły się. Po tym czasie zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia.
  • Wystudzoną soczewicę zmiel w maszynce do mielenia, a potem dodaj do niej podsmażone warzywa.
  • Na suchej patelni (może być ta, na której smażyły się warzywa) podsmaż wszystkie przyprawy. Nabiorą intensywniejszego smaku i zapachu.
  • Do soczewicy i warzyw dodaj gorące przyprawy, dodaj sól (na początek ok. 1 łyżeczkę), resztę oleju, roztarty czosnek i wymieszaj. Na końcu wbij jajka i ponownie całość dokładnie wymieszaj.
  • Formę do zapiekania lekko natłuść. Masę przełóż do formy, formę przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (u mnie grzanie góra-dół) na 30 minut.
  • Po 30 minutach formę odkryj i piecz przez kolejne 10-15 minut w tej samej temperaturze. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Wybrane dla Ciebie
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem