Pasztet z soczewicy. Smaczna konkurencja dla mięsnego specjału
Pasztet z soczewicy to świetna alternatywa dla klasycznego mięsnego pasztetu. Jest kremowy, wyrazisty w smaku i bardzo zdrowy. Przepis poleca Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6-8 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 250 g czerwonej soczewicy
- 4 średnie marchewki
- 2 średnie pietruszki
- 1/3 średniego selera
- 1/2 średniego pora
- 1 duża cebula
- 2 średnie ząbki czosnku
- 150 ml ulubionego oleju lub oliwy (ja użyłam oleju słonecznikowego)
- sól do smaku
- 2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
- 1 i 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka mielonego suszonego czosnku
- 2 jajka
- Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą na sicie, a następnie odsącz. Przełóż do garnka o grubszym dnie, wlej 2 szklanki wody (500 ml) i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 15 minut. Mieszaj soczewicę co jakiś czas, aby się nie przypaliła. Kiedy będzie już miękka, zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
- Marchewkę, selera i pietruszkę obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i rozetrzyj końcówką noża ze szczyptą soli.
- Pora przekrój wzdłuż, wypłucz dokładnie i posiekaj.
- Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju lub oliwy. Następnie partiami dodawaj warzywa: cebulę, a kiedy się zeszkli dołożyć por. Kiedy por podsmaży się z cebulą, dodaj kolejno marchew, pietruszkę i selera. Warzywa podsmażaj przez około 5 minut, mieszając, aby mnie przypaliły się. Po tym czasie zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia.
- Wystudzoną soczewicę zmiel w maszynce do mielenia, a potem dodaj do niej podsmażone warzywa.
- Na suchej patelni (może być ta, na której smażyły się warzywa) podsmaż wszystkie przyprawy. Nabiorą intensywniejszego smaku i zapachu.
- Do soczewicy i warzyw dodaj gorące przyprawy, dodaj sól (na początek ok. 1 łyżeczkę), resztę oleju, roztarty czosnek i wymieszaj. Na końcu wbij jajka i ponownie całość dokładnie wymieszaj.
- Formę do zapiekania lekko natłuść. Masę przełóż do formy, formę przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (u mnie grzanie góra-dół) na 30 minut.
- Po 30 minutach formę odkryj i piecz przez kolejne 10-15 minut w tej samej temperaturze. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami
src="https://d.wpimg.pl/122815767-1166246957/ciasto.jpg"/>
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze