Trwa ładowanie...
d35j11u
29-11-2018 12:54

Rogaliki z serka wiejskiego. Kruche i delikatne

Przepis

Delikatne rogaliki z dżemem to wymarzony deser na jesienne popołudnie. Doskonale smakują z filiżanką kawy lub kubkiem gorącej czekolady Sekretem jest dodatek serka wiejskiego. Dzięki temu ciasto po upieczeniu wychodzi jednocześnie kruche i mięciutkie. Przepis z bloga "Cukrowa Wróżka".

d35j11u
2.8
(51 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Cukrowa Wróżka
Źródło: Cukrowa Wróżka
Składniki
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka serka wiejskiego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki (dałam ciut więcej)
  • 3 łyżki cukru pudru + trochę do posypania
  • dżem/powidła do nadziewania
Przepis

Masło ucieramy z serkiem i cukrem pudrem ok. 2 minuty. Stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy gładkie ciasto i zawijamy je w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

Po tym czasie dzielimy ciasto na połowę. Każdą połówkę rozwałkowujemy, podsypując mąką, na koło grubości ok. 3 mm i kroimy na trójkąty. Przy podstawie każdego trójkąta nakładamy małą porcję dżemu i zwijamy ciasto, dociskając brzegi i formując rogalik. Układamy je szwem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 210 stopni przez około 12-15 minut, aż lekko się zezłocą. Wyjmujemy, studzimy i posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Zobacz także: lekki sernik z herbatą

Rogaliki z serka wiejskiego. Kruche i delikatne
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

72
24

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d35j11u
d35j11u
d35j11u
d35j11u
Więcej tematów
d35j11u