Rogaliki z serka wiejskiego. Kruche i delikatne
Delikatne rogaliki z dżemem to wymarzony deser na jesienne popołudnie. Doskonale smakują z filiżanką kawy lub kubkiem gorącej czekolady Sekretem jest dodatek serka wiejskiego. Dzięki temu ciasto po upieczeniu wychodzi jednocześnie kruche i mięciutkie. Przepis z bloga "Cukrowa Wróżka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 200 g miękkiego masła
- 1 szklanka serka wiejskiego
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki (dałam ciut więcej)
- 3 łyżki cukru pudru + trochę do posypania
- dżem/powidła do nadziewania
Masło ucieramy z serkiem i cukrem pudrem ok. 2 minuty. Stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy gładkie ciasto i zawijamy je w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Po tym czasie dzielimy ciasto na połowę. Każdą połówkę rozwałkowujemy, podsypując mąką, na koło grubości ok. 3 mm i kroimy na trójkąty. Przy podstawie każdego trójkąta nakładamy małą porcję dżemu i zwijamy ciasto, dociskając brzegi i formując rogalik. Układamy je szwem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 210 stopni przez około 12-15 minut, aż lekko się zezłocą. Wyjmujemy, studzimy i posypujemy przesianym cukrem pudrem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze