Pulpety w sosie marchewkowo-koperkowym, ryż i czerwona kapusta
Nie masz pomysłu na obiad? Wypróbuj przepis od Pauliny autorki bloga "zGotowana Paula". Mięciutkie pulpeciki w delikatnym sosie będą doskonale smakować podane z ryżem i surówką z czerwonej kapusty.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Pulpety:
- mięso mielone około 250 g
- 1 jajko
- mamoczona bułka/chleb albo bułka tarta
- natka pietruszki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka musztardy
- czerwona cebula
- sól i pieprz
Sos:
- 4 średnie marchewki
- 4 łyżki posiekanego koperku
Surówka:
- 1/4 średniej główki czerwonej kapusta
- 1 jabłko
- 0,5 większej cebuli
- sok z cytryny
- sól i pieprz
Wymieszać wszystko, doprawić i uformować pulpety. Obtoczyć je lekko w mące ziemniaczanej i wrzucić na wrzątek. Najlepiej użyć szerokiego rondelka. Wody powinno być tyle, aby lekko zakryła pulpety. Gotować około 10 min. Dorzucić startą na dużych oczkach marchew i posiekany koper. Gotować do miękkości marchewki. W razie potrzeby podlewać wodą lub odparować jej nadmiar, przyprawić solą i pieprzem (bardziej pieprzny jest lepszy). W razie potrzeby zagęścić zawiesiną z mąki ziemniaczanej
Poszatkować kapustę, jabłko pokroić w większą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Cebulę drobniutko posiekać. Połączyć wszystko, wymieszać i doprawić solą i pieprzem
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze