Trwa ładowanie...
d4i2tal
d4i2tal

Pulpety w sosie marchewkowo-koperkowym, ryż i czerwona kapusta

Przepis

Nie masz pomysłu na obiad? Wypróbuj przepis od Pauliny autorki bloga "zGotowana Paula". Mięciutkie pulpeciki w delikatnym sosie będą doskonale smakować podane z ryżem i surówką z czerwonej kapusty.

5.0
(1 głos)
Oceń:
d4i2tal
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
zGotowana Paula
Składniki

Pulpety:

  • mięso mielone około 250 g
  • 1 jajko
  • mamoczona bułka/chleb albo bułka tarta
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • czerwona cebula
  • sól i pieprz

Sos:

  • 4 średnie marchewki
  • 4 łyżki posiekanego koperku

Surówka:

  • 1/4 średniej główki czerwonej kapusta
  • 1 jabłko
  • 0,5 większej cebuli
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz
Przepis

Wymieszać wszystko, doprawić i uformować pulpety. Obtoczyć je lekko w mące ziemniaczanej i wrzucić na wrzątek. Najlepiej użyć szerokiego rondelka. Wody powinno być tyle, aby lekko zakryła pulpety. Gotować około 10 min. Dorzucić startą na dużych oczkach marchew i posiekany koper. Gotować do miękkości marchewki. W razie potrzeby podlewać wodą lub odparować jej nadmiar, przyprawić solą i pieprzem (bardziej pieprzny jest lepszy). W razie potrzeby zagęścić zawiesiną z mąki ziemniaczanej

Poszatkować kapustę, jabłko pokroić w większą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Cebulę drobniutko posiekać. Połączyć wszystko, wymieszać i doprawić solą i pieprzem

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Pulpety w sosie marchewkowo-koperkowym, ryż i czerwona kapusta
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d4i2tal

Podziel się opinią

6
12
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d4i2tal
d4i2tal
d4i2tal
d4i2tal
d4i2tal