Karkówka po żydowsku. Gratka dla mięsożerców
Pani Ala podzieliła się z nami przepisem na karkówkę. Przygotowane w ten sposób mięso jest delikatne i pełne smaku. Skusicie się?
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 kg karkówki
- 500 g pieczarek
- 3-4 cebule
- 5-6 konserwowych ogórków
- sól, pieprz
- majeranek
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki keczupu
- 1/2 szkl. zalewy octowej z ogórków
- olej do smażenia
- 5 dag mąki
Mięso kroimy na plastry grubości 1 cm. Posypujemy solą, pieprzem, majerankiem. Obtaczamy w mące. Podsmażamy z obydwu stron, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczarki kroimy na plastry, cebulę w piórka. Dusimy chwilę na rozgrzanym oleju, następnie wykładamy na mięso. Ogórki kroimy w plasterki, wykładamy na potrawę. Przygotowujemy sos. Zalewę mieszamy dokładnie z keczupem i przecierem, wylewamy na mięso. Naczynie przykrywamy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekamy około godziny. Podajemy ze świeżym pieczywem, ryżem itp.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze