Trwa ładowanie...
d12cji3
d12cji3

Karkówka

Karkówka szczególnie polecana jest do grillowania, przygotowania wędzonek, bitek, kotletów, gulaszu, a także do pieczenia i duszenia. Przepisy z karkówką 123

Karkówka to mięso pochodzące z części półtuszy zwierząt rzeźnych. Może być wieprzowa, wołowa, cielęca lub barania. W skład elementu wchodzą mięśnie szyi oraz część mięśnia najdłuższego grzbietu, uformowany na kształt walca.

Mięso to należy do tłustych, tym samym niekoniecznie zdrowych, ale odpowiednio przyrządzone niejedno podniebienie zaskoczy walorami smakowymi.

Wybierając karkówkę w sklepie, należy kierować się prostymi zasadami. Przede wszystkim mięso nie powinno być zbyt duże. Im mniejszy kawałek, tym bardziej prawdopodobne, że zwierzę było młode, co oznacza bardziej miękkie po przyrządzeniu mięso. Najlepiej więc wybierać kawałki ok. 1,5 do 2 kg, większe zwykle są twardsze i niekoniecznie smaczne. Powinniśmy kupować część karkówki od strony schabu, będzie ona delikatniejsza i mniej żylasta.

Karkówka szczególnie polecana jest do grillowania, przygotowania wędzonek, bitek, kotletów, gulaszu, a także do pieczenia i duszenia.

Karkówka wieprzowa to tkanka mięsna grubowłóknista, poprzerastana tkanką łączną i tłuszczową. Nadaje się do duszenia, przygotowania mas mielonych oraz smażonych steków. Po zapeklowaniu można z niej przygotowywać potrawy gotowane. Karkówka wieprzowa po usunięciu kości stanowi surowiec do wykonania wędzonki, która w handlu występuje jako baleron wędzony lub gotowany.

Karkówka wołowa to część półtuszy lub przedniej ćwierćtuszy wołowej, stanowiąca tylny odcinek jej karku. Nadaje się do wykonywania wywarów, gotowania, duszenia oraz do przyrządzania mas mielonych.
Kluczem do idealnie przyrządzonej karkówki jest zamarynowanie mięsa. Sprawdzi się do tego miód, musztarda, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słodka papryka. Mięso należy pokroić na grube plastry i dokładnie obtoczyć w marynacie. Tak przygotowane powinno odstać co najmniej 2 godziny w chłodnym miejscu, a najlepiej całą noc.

Mięso z karczka nadaje się także do przyrządzania wykwintnych gulaszy. Dobrze uduszone będzie miękkie, kruche i soczyste.

Karkówka nadaje się do pieczenia, należy jednak pamiętać, że na każdy kilogram masy produkty przypada półtorej godziny pieczenia w temperaturze 180 stopni C.

d12cji3
d12cji3
d12cji3
d12cji3