Trwa ładowanie...
d1zbke4
10-12-2018 10:09

Domowa pieczona kiełbasa. Lepsza od sklepowych wyrobów

Przepis

Czytelniczka podzieliła się z nami przepisem na domową kiełbasę. - Taka domowa kiełbasa, jest nie zastąpiona na naszym stole. Przed wszystkim znamy jej zawartość, smakuje jak podsuszana ze sklepu. Można przechowywać dłużej w lodówce lub zamrozić - pisze pani Alina. - Przepis nie jest skomplikowany i może każdy pokusić się o przygotowanie takiej domowej kiełbasy. Mięso najlepiej wykorzystać różne np: łopatkę,szynkę, karkówkę, boczek. Można dodać trochę wołowiny - dodaje.

d1zbke4
4.6
(109 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki
  • 2 kg mięsa wieprzowego mieszanego
  • 2 pełne łyżeczki soli (1 łyżeczka na 1 kg mięsa)
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka gorczycy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1-2 łyżeczki pieprzu (lub według uznania)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • osłonka białkowa szeroka
Przepis

Mięso pokroić w kostkę. Czosnek posiekać i dołożyć do mięsa. Dodać pozostałe przyprawy, bez żelatyny. Zacząć wyrabiać ręką lub w mikserze hakiem. Mięso ma zrobić się kleiste, a masa spójna. Jeżeli jest zbyt suche, dodajemy po trochu ciepłej wody i dalej wyrabiamy. Tak wyrobione mięso wkładamy do miski, nakrywamy i na całą noc odkładamy do lodówki.

Następnego dnia osłonki białkowe namoczyć (3 szt. około 50 cm długości, jeżeli są szerokie mogą starczyć 2 szt.). Moczyć około 8-10 minut w wodzie o temp. 30 stopni.Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Następnie podgrzać do postaci płynnej w kąpieli wodnej. Dodać do mięsa, dokładnie wyrobić. Nakładać do osłonki, pomagając sobie długim narzędziem np. trzonkiem tłuczka do ziemniaków. Zostawić z każdej strony końce około 10 cm, dobrze związać sznurkiem odpornym na wysokie temp. Ułożyć na blaszce, piec 1 godz. w temp. 190 stopni. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Domowa pieczona kiełbasa. Lepsza od sklepowych wyrobów
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

379
72

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zbke4
d1zbke4
d1zbke4
d1zbke4
Więcej tematów
d1zbke4

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj