Trwa ładowanie...
d429662
d429662

Domowa pieczona kiełbasa. Lepsza od sklepowych wyrobów

Przepis

Czytelniczka podzieliła się z nami przepisem na domową kiełbasę. - Taka domowa kiełbasa, jest nie zastąpiona na naszym stole. Przed wszystkim znamy jej zawartość, smakuje jak podsuszana ze sklepu. Można przechowywać dłużej w lodówce lub zamrozić - pisze pani Alina. - Przepis nie jest skomplikowany i może każdy pokusić się o przygotowanie takiej domowej kiełbasy. Mięso najlepiej wykorzystać różne np: łopatkę,szynkę, karkówkę, boczek. Można dodać trochę wołowiny - dodaje.

3.0
(101 głosów)
Oceń:
d429662
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
dziejesie.wp.pl
Zdjęcie
Składniki
  • 2 kg mięsa wieprzowego mieszanego
  • 2 pełne łyżeczki soli (1 łyżeczka na 1 kg mięsa)
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka gorczycy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1-2 łyżeczki pieprzu (lub według uznania)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • osłonka białkowa szeroka
Przepis

Mięso pokroić w kostkę. Czosnek posiekać i dołożyć do mięsa. Dodać pozostałe przyprawy, bez żelatyny. Zacząć wyrabiać ręką lub w mikserze hakiem. Mięso ma zrobić się kleiste, a masa spójna. Jeżeli jest zbyt suche, dodajemy po trochu ciepłej wody i dalej wyrabiamy. Tak wyrobione mięso wkładamy do miski, nakrywamy i na całą noc odkładamy do lodówki.

Następnego dnia osłonki białkowe namoczyć (3 szt. około 50 cm długości, jeżeli są szerokie mogą starczyć 2 szt.). Moczyć około 8-10 minut w wodzie o temp. 30 stopni.Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Następnie podgrzać do postaci płynnej w kąpieli wodnej. Dodać do mięsa, dokładnie wyrobić. Nakładać do osłonki, pomagając sobie długim narzędziem np. trzonkiem tłuczka do ziemniaków. Zostawić z każdej strony końce około 10 cm, dobrze związać sznurkiem odpornym na wysokie temp. Ułożyć na blaszce, piec 1 godz. w temp. 190 stopni. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d429662
Domowa pieczona kiełbasa. Lepsza od sklepowych wyrobów
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

367
67
Share
d429662
d429662

d429662
d429662
d429662