Domowa pieczona kiełbasa. Lepsza od sklepowych wyrobów
Czytelniczka podzieliła się z nami przepisem na domową kiełbasę. - Taka domowa kiełbasa, jest nie zastąpiona na naszym stole. Przed wszystkim znamy jej zawartość, smakuje jak podsuszana ze sklepu. Można przechowywać dłużej w lodówce lub zamrozić - pisze pani Alina. - Przepis nie jest skomplikowany i może każdy pokusić się o przygotowanie takiej domowej kiełbasy. Mięso najlepiej wykorzystać różne np: łopatkę,szynkę, karkówkę, boczek. Można dodać trochę wołowiny - dodaje.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 2 kg mięsa wieprzowego mieszanego
- 2 pełne łyżeczki soli (1 łyżeczka na 1 kg mięsa)
- 2 łyżeczki kminku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka gorczycy
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1-2 łyżeczki pieprzu (lub według uznania)
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki żelatyny
- osłonka białkowa szeroka
Mięso pokroić w kostkę. Czosnek posiekać i dołożyć do mięsa. Dodać pozostałe przyprawy, bez żelatyny. Zacząć wyrabiać ręką lub w mikserze hakiem. Mięso ma zrobić się kleiste, a masa spójna. Jeżeli jest zbyt suche, dodajemy po trochu ciepłej wody i dalej wyrabiamy. Tak wyrobione mięso wkładamy do miski, nakrywamy i na całą noc odkładamy do lodówki.
Następnego dnia osłonki białkowe namoczyć (3 szt. około 50 cm długości, jeżeli są szerokie mogą starczyć 2 szt.). Moczyć około 8-10 minut w wodzie o temp. 30 stopni.Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Następnie podgrzać do postaci płynnej w kąpieli wodnej. Dodać do mięsa, dokładnie wyrobić. Nakładać do osłonki, pomagając sobie długim narzędziem np. trzonkiem tłuczka do ziemniaków. Zostawić z każdej strony końce około 10 cm, dobrze związać sznurkiem odpornym na wysokie temp. Ułożyć na blaszce, piec 1 godz. w temp. 190 stopni. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze