ycipk-10kth4
ycipk-10kth4

Domowa pieczona kiełbasa. Lepsza od sklepowych wyrobów

Przepis

Czytelniczka podzieliła się z nami przepisem na domową kiełbasę. - Taka domowa kiełbasa, jest nie zastąpiona na naszym stole. Przed wszystkim znamy jej zawartość, smakuje jak podsuszana ze sklepu. Można przechowywać dłużej w lodówce lub zamrozić - pisze pani Alina. - Przepis nie jest skomplikowany i może każdy pokusić się o przygotowanie takiej domowej kiełbasy. Mięso najlepiej wykorzystać różne np: łopatkę,szynkę, karkówkę, boczek. Można dodać trochę wołowiny - dodaje.

Trwa ładowanie...
ycipk-10kth4
Zdjęcie dziejesie.wp.pl
Podziel się
Składniki
  • 2 kg mięsa wieprzowego mieszanego
  • 2 pełne łyżeczki soli (1 łyżeczka na 1 kg mięsa)
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka gorczycy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1-2 łyżeczki pieprzu (lub według uznania)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • osłonka białkowa szeroka
Przepis

Mięso pokroić w kostkę. Czosnek posiekać i dołożyć do mięsa. Dodać pozostałe przyprawy, bez żelatyny. Zacząć wyrabiać ręką lub w mikserze hakiem. Mięso ma zrobić się kleiste, a masa spójna. Jeżeli jest zbyt suche, dodajemy po trochu ciepłej wody i dalej wyrabiamy. Tak wyrobione mięso wkładamy do miski, nakrywamy i na całą noc odkładamy do lodówki.

Następnego dnia osłonki białkowe namoczyć (3 szt. około 50 cm długości, jeżeli są szerokie mogą starczyć 2 szt.). Moczyć około 8-10 minut w wodzie o temp. 30 stopni.Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Następnie podgrzać do postaci płynnej w kąpieli wodnej. Dodać do mięsa, dokładnie wyrobić. Nakładać do osłonki, pomagając sobie długim narzędziem np. trzonkiem tłuczka do ziemniaków. Zostawić z każdej strony końce około 10 cm, dobrze związać sznurkiem odpornym na wysokie temp. Ułożyć na blaszce, piec 1 godz. w temp. 190 stopni. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

ycipk-10kth4

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-10kth4
ycipk-10kth4
ycipk-10kth4