Tarta z jabłkami i żurawiną. Wypełni zapachem cały dom
Trudno sobie wyobrazić rodzinne spotkania bez kawałka pysznego domowego ciasta. Tym razem mamy dla was przepis na kruchą tartę z jabłkami i żurawiną. Dzięki aromatycznym przyprawom, ciasto wypełni zapachem cały dom. Przepis pochodzi z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Nadzienie:
- 1 łyżka stołowa (15 g) masła
- 1 1/2 szklanki (355 ml) jabłkowego cydru
- 1/4 szklanki (28 g) skrobi kukurydzianej
- 1 szklanka (198 g) cukru
- 1 1/2 łyżeczki (4 g) zmielonego cynamonu
- 1/8 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- szczypta ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 6 średnich jabłek dowolnej odmiany ok. 1 kg – obranych i cienko pokrojonych
- 250 g świeżej żurawiny
Ciasto
- 2 1/2 szklanki (300 g) mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 230 g zimnego niesolonego masła pokrojonego w kostkę
- 90 ml lodowatej wody
- 2 łyżki stołowe (30 ml) białego octu z jabłek
- pokrojone migdały
Przygotuj nadzienie:
W dużym garnku na umiarkowanym ogniu roztop masło. W misce wymieszaj cydr i skrobię kukurydzianą, aby powstała zawiesina. Dodaj do roztopionego masła i doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Gotuj, aż mieszanina zgęstnieje, ok. 2 minuty. Dodaj do garnka cukier, cynamon, gałkę muszkatołową, ziele angielskie i wanilię i zamieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły. Dodaj jabłka i żurawinę i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka będą miękkie, a żurawina zacznie pękać – ok. 10 minut. Zdejmij z ognia i zostaw do całkowitego wystygnięcia.
Przygotuj ciasto:
Do misy miksera dodaj mąkę, sól i zimne masło i wymieszaj, aż pozostaną kawałki masła wielkości grochu. Dodaj zimną wodę i ocet i mieszaj na niskiej prędkości, aż wszystko całkowicie się połączy. Powinno to zająć chwilę. Zbierz ciasto w kulkę i lekko rozpłaszcz. Zawiń szczelnie w folię i przechowuj w lodówce minimum 2 godziny.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st. C. Umieść arkusz papieru pergaminowego na blacie roboczym i lekko go ułóż. Połóż ciasto na posypanym mąką pergaminie i rozwałkuj je na duży okrąg o grubości ok. 6 mm. Ostrożnie przenieś ciasto i papier pergaminowy na formę do pieczenia. Sprawdź, czy nie ma pęknięć w cieście, aby w czasie pieczenia nie wyciekało nadzienie. Jeśli występują pęknięcia, delikatnie je zalep ciastem. Piecz spód ok. 20 minut.Kiedy przestygnie, wyłóż nadzienie jabłkowo-żurawinowe.
Tartę posyp migdałami. Piecz tartę, aż ciasto będzie złotobrązowe, a nadzienie będzie bulgotać – 40 do 45 minut. Odczekaj co najmniej 15 minut przed pokrojeniem. Udekoruj świeżym rozmarynem. Można podać z ulubionymi lodami.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze