Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw

Łopatka w sosie normandzkim. Smak Francji - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Gotuj ze mną
Podziel się

Normandia słynie z sadów jabłkowych i produkcji cydru. Łopatka duszona w normandzkim sosie sprawdzi się na rodzinnym obiedzie. Pani Alina, autorka bloga "Gotuj ze mną", znalazła ten przepis w książce kucharskiej z lat 80.

Składniki
  • 40 g masła
  • 10 małych szalotek
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 500 g łopatki
  • 300 ml cydru jabłkowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 jabłko pokrojone w plastry
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz
Przepis

Na patelni rozgrzać połowę masła, dodać czosnek, szalotki, zeszklić. Wyjąć na miseczkę. Mięso podzielić na mniejsze porcje, włożyć na patelnię po smażeniu cebuli i przyrumienić. Dodać szalotki, czosnek. Cydr wymieszać z octem i musztardą, wlać do mięsa. Przykryć i gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa. W międzyczasie rozgrzać na patelni resztę masła, włożyć jabłka, posypać cukrem i lekko przyrumienić. Wyłożyć na talerz.

Śmietanę wymieszać z mąką, dodać trochę sosu z mięsa i dokładnie wymieszać, następnie wlać do mięsa. Dołożyć jabłka, przyprawić solą i pieprzem. Podgrzewać jeszcze ok. 5 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Qaqwqwrqw

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw