Łopatka w sosie normandzkim. Smak Francji
Normandia słynie z sadów jabłkowych i produkcji cydru. Łopatka duszona w normandzkim sosie sprawdzi się na rodzinnym obiedzie. Pani Alina, autorka bloga "Gotuj ze mną", znalazła ten przepis w książce kucharskiej z lat 80.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 40 g masła
- 10 małych szalotek
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 500 g łopatki
- 300 ml cydru jabłkowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 3 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 jabłko pokrojone w plastry
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 3 łyżki śmietany 18 proc.
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- sól, pieprz
Na patelni rozgrzać połowę masła, dodać czosnek, szalotki, zeszklić. Wyjąć na miseczkę. Mięso podzielić na mniejsze porcje, włożyć na patelnię po smażeniu cebuli i przyrumienić. Dodać szalotki, czosnek. Cydr wymieszać z octem i musztardą, wlać do mięsa. Przykryć i gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa. W międzyczasie rozgrzać na patelni resztę masła, włożyć jabłka, posypać cukrem i lekko przyrumienić. Wyłożyć na talerz.
Śmietanę wymieszać z mąką, dodać trochę sosu z mięsa i dokładnie wymieszać, następnie wlać do mięsa. Dołożyć jabłka, przyprawić solą i pieprzem. Podgrzewać jeszcze ok. 5 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze