Łopatka wieprzowa długo pieczona
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 1,5 kg łopatki wieprzowej,
- 5 ząbków czosnku,
- 1 łyżeczka jagód jałowca,
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego,
- 3 listki laurowe,
- garść rozmarynu,
- 1,5 łyżki soli.
Czosnek rozgnieść, przyprawy zmielić, a następnie wymieszać z solą i posiekanym rozmarynem. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i odstawić na 24 godziny.
Mięso posmarować tłuszczem (najlepszy będzie smalec lub olej) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na 11 godzin. Po tym czasie zwiększyć temperaturę piekarnika do 180 stopni i piec, aż mięso wewnątrz osiągnie 72 stopnie – około 30 minut.
Następnie wyjąć i odstawić na 10 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie można kroić.
Tak przygotowaną łopatkę można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Zobacz także: sprawdzony przepis na golonkę
Przepis poleca Joanna, autorka bloga kulinarnego.
src="https://d.wpimg.pl/234833702-1034162691/krolestwo-garow.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze